Novi filmski časopis ,,Filaž"

Novi filmski časopis ,,Filaž" iz Niša, pojavio se ove zime u izdanju preduzeća ,,MB plus" iz Niša i Niškog kulturnog centra.

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.01.2010.

13:19

Default images

Glavni i odgovorni urednik je Srđan Savić, a zamenik Dejan Ognjanović.

Projekat je podržao Savet za kulturno stvaralaštvo grada Niša, a namera je da ,,Filaž" izlazi dva puta godišnje.

Grupa kritičara okupljenih oko ,,Niške kritičarske scene" odlučila se na smeo korak u doba gašenja bioskopa i stihijskog nastanka srpskih filmova, u vreme kada su srpski filmski časopisi postali endemska vrsta, navodi se u uvodniku prvog broja.

Namera je da niška redakcija bude ram za jednu novu filmsku priču koja bi se bavila i aktuelnim filmovima i pojavama, ali i istoriografskim i teorijskim aspektima sedme umetnosti.

Naziv časopisa (filaž je brzi, panoramski pokret kamerom) ukazuje na želju za brzim, ali ne i brzopletim praćenjem modernih tendencija u filmskom izrazu, uz poštovanje tradicije bez koje ni u jednoj oblasti nema kontinuiteta, pa ni napretka, ističe se u uvodniku.

Rubrike su takođe nazvane po filmskim terminima. Eseji će biti objavljivani u rubrici ,,Zumiranje", kritike u ,,Rakursima", a intervjui u ,,Krupnom planu".

Prvi broj otvara obiman tekst ,,Hronični problemi srpske kinematografije", koji je iz ličnog ugla napisao poznati autor dokumentaraca i dugogodišnji producent Miroslav Bata Petrović.

Istorijski prikaz ,,Pioniri srpskog filma" prilog je Aleksandra Erdeljanovića, dok je Dušan Vukić autor teksta o vozovima na filmu, pod naslovom ,,Gvozdeni konj - veccita inspiracija filmadžija", a Aleksandar Radivojević napisao je studiju ,,Smrt, opstanak i konačno ofilmotvorenje Pazolinijeve semiologije stvarnosti".

Kritike o domaćim ostvarenjima iz 2009. godine pisali su, pored Savića i Ognjanovića, Dejan Dabić, Vladan Petković i Ivan Velisavljević.

,,Filaž" donosi i intervju sa mladim srpskim rediteljem Mladenom Đorđevićem, bugarskim sineastom Javorom Gardevim, kao i niz drugih teorijskih i kritičkih tekstova.

Grafički dizajn časopisa uradio je ,,Kontra studio".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: