Ivo Andrić dobija muzej u "zatvorskom“ hotelu

Apartman 144 sokobanjskog hotela "Moravica”, u kojem je slavni nobelovac često boravio, adaptiran je u muzejsku postavku.

Kultura

Izvor: Izvor: Politika, Miroslava Derikonjiæ

Ponedeljak, 17.10.2011.

12:57

Default images

Na dan kada je pre pola veka dobio Nobelovu nagradu za književnost, Ivo Andrić će dobiti novi muzej. Stalna postavka u njegovu čast biće postavljena u apartmanu broj 144 sokobanjskog hotela "Moravica“, koji je u vlasništvu Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Republike Srbije, preciznije Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici.

– Bežeći od okupatora, Ivo Andrić je tokom 1942. godine često boravio u Sokobanji. Meštani su ga skrivali i pomagali, pa je on u ovo mesto nastavio da dolazi i po završetku rata. Kada je hotel sagrađen, proslavljeni nobelovac je odsedao u hotelu "Moravica“, i to uvek u apartmanu 144. Zapravo, ugostiteljski radnici koji su radili u hotelu dodeljivali su mu uvek ključeve istog apartmana. Zna se da je upravo u Sokobanji Andrić skicirao roman "Na Drini ćuprija“, za koji je, pored drugih dela, dobio Nobelovu nagradu. Iz ovih razloga, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je još pre godinu i po dana odlučila da apartman 144 u "Moravici“ zatvori za redovnu upotrebu, adaptira ga u spomen-sobu Ive Andrića i u njoj postavi stalnu izložbu – rekao je za "Politiku“ Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Nije slučajno da je potonjem nobelovcu uvek dodeljivan baš ovaj apartman, koji se nalazi na samom uglu hotela. S prozorima koji gledaju na dve različite strane sveta, ovaj kutak bio je idealan za piščev stvaralački rad.

Na pitanje kako apartman, sada već muzej, izgleda, Obradović ne želi da govori. Kaže, boji se da ga ne opiše pogrešno, da neki detalj ne izostavi...

Najzaslužnija za realizaciju ovog projekta je, prema Obradovićevim rečima, Zorana Vučićević, portparol Uprave.

– Lično sam veoma ponosna na ovaj projekat koji sam vodila u svojstvu organizatora. Bilo bi ne moguće uraditi ovaj posao bez saradnje i podrške Muzeja grada Beograda koji je ustupio sav potreban muzejski materijal. Zajedno smo uspeli da okupimo tim zaista vrsnih stručnjaka koji su sproveli u delo početnu ideju. Tu je prvenstveno autor idejne koncepcije stalne postavke Tatjana Korićanac, kustos Muzeja grada Beograda, dok je arhitektonsko rešenje postavke uradila arh. Bojana Đurović a dizajn Dragana Lacmanović.

– Svi oni koji poštuju našu tradiciju i kulturu prilikom posete Sokobanji treba da dođu i obiđu apartman u našem hotelu. On je potpuno otvorenog tipa, a u pregovorima smo s predstavnicima tamošnje opštine da se angažuje istoričar kulture ili neki dobar poznavalac rada Ive Andrića, koji bi posetioce stručno vodio kroz postavku nobelovca. Muzejska postavka će biti otvorena 26. oktobra, upravo na dan kada je pre pola veka Nobelov komitet objavio odluku o izboru Andrića za novog laureata u oblasti književnosti, i Andrić dobio telegram sa obaveštenjem. Cena ulaznica biće simbolična i pokrivaće osnovne troškove održavanja ovog apartmana – navodi direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Ono što u Upravi ističu kao izuzetno važno jeste činjenica da u hotelu „Moravica“ najčešće odsedaju deca školskog uzrasta koja će, posetom ovog apartmana, obogatiti svoja znanja o Ivi Andriću, koji je do danas jedini nosilac Nobelovog odličja u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: