Subota, 20.12.2014.

23:40

Španci protiv novih kazni

Hiljade ljudi protestovalo je u španskim gradovima zbog novog zakona koji uvodi stroge novčane kazne za određene prekršaje.

Izvor: Beta

Default images

Kazne su pooštrene za spaljivanje nacionalne zastave i demonstriranje ispred zgrade parlamenta ili zdanja u kojima su smeštene instalacije od strateškog značaja.

Zakon o javnoj bezbednosti, koji je prošle sedmice usvojen u parlamentu, kritikovali su oštro opozicija i grupe za zaštitu ljudskih prava kao pokušaj konzervativne vlade da spreči proteste zbog svog upravljanja finansijskom krizom u Španiji.

Najveće demonstracije danas su održane u Barseloni, Bilbau i Madridu, dok su malo manjeg obima organizovane u Almeriji, Granadi i Valensiji.
foto: Beta/AP
Neki demonstranti su preko usta prelepili lepljivu traku, noseći transparente na kojima su nove mere nazvane "brnjica zakonom".

Prema novom zakonu, za rasturanje fotografija policajaca koje mogu da dovedu u opasnost njihove živote ili operacije koje sprovode, zaprećena je kazna do 30.000 evra.

Pojedinci koji budu učestvovali u demonstracijama ispred zgrade parlamenta ili zdanja u kojima su smeštene strateške instalacije mogli bi biti kažnjeni novčanom kaznom i do 600.000 evra, ukoliko se utvrdi da su narušili mir.
foto: Beta/AP
Onima koji uvrede policajca preti kazna do 600 evra, a spaljivanje nacionalne zastave počinioca bi moglo da košta 30.000 evra.

Među demonstrantima su bile i grupe koje se protive nasilnim iseljenjima, jer novi zakon predviđa kazne i do 30.000 evra za pokušaj sprečavanja deložacije.

Demonstracije, u kojima su se mnogi demonstranti izmešali sa gomilom onih koji su kupovali poklone pred Božić u pomenutim gradovima, završene su mirno. Policija u Madridu je legitimisala fotoreportere, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: