Igranje mandatima

Narodni poslanici Srbije, kao i njihovi birači, nemaju pojma imaju li predsednika i postoji li skupštinska većina koja održava Vladu Vojislava Koštunice. Ovo je u najkraćem epilog jučerašnjeg dana u kome je bez mandata ostalo četiri-pet poslanika G17 Plus.

Info

Izvor: B92

Sreda, 17.05.2006.

10:35

Default images

Narodni poslanici Srbije, kao i njihovi birači, nemaju pojma imaju li predsednika i postoji li skupštinska većina koja održava Vladu Vojislava Koštunice. Ovo je u najkraćem epilog jučerašnjeg dana u kome je bez mandata ostalo četiri-pet poslanika G17 Plus.

Koristeći recept poznat kao "blanko ostavka", prvo su odlukom Administrativnog odbora mandati oduzeti Goranu Paunoviću (koji mandat ne da) i Kseniji Milivojević. Onda su mandate vratile Branka Bošnjak i Vesna Obradović, a u međuvremenu je predsednik parlamenta Predrag Marković podneo ostavku na mesto potpredsednika G17 Plus i istupio iz članstva stranke. Da li mu je time prestao i mandat - ne zna ni Nostradamus. Pobednička struja kaže da nije, a glavnokomandujući mandatima - da jeste. Pošto se zbog sličnih nesporazuma vode i sudski postupci čiji su akteri poslanici (ponekad i bivši) i stranke, ništa se još ne zna, a posebno ko je poslanik. I dokle.
U svakom slučaju, parlament u ovom sazivu ima više afera: Dragiša Đoković, Živadin Lazić, Ljiljana Nestorović-Meho Omerović, Esad Džudžević-Bajram Omeragić, Sovranije Čonjagić-Vesna Lalić... Tu su i otcepljeni poslanici Vuka Draškovića, pa afera GSS...

Deo dilema razrešio je juče vođa pobedničke struje G17 Plus Mlađan Dinkić - faktički prvi čovek ove stranke, pošto su i predsednik Miroljub Labus i drugi potpredsednik Marković van stroja. On je "presudio" da Marković može ostati na svom mestu u parlamentu kao vanstranačka ličnost. Nešto slično sugeriše svojim ezopovskim pismom i sam Marković. Sve to zabavlja socijaliste, a pozitivna brojanja beleže radikali, koji se vrlo teško osipaju. Demokrate, propuštaju kolektivnu zabavu, pošto i dalje bojkotuju Skupštinu.

Izvesno je još da će tzv. pravna struka narednih dana nagađati da li je bolje mandate poveriti poslanicima ili strankama; sve sa posebnim osvrtom na Ustavni sud, koji je sa zakašnjenjem dovoljnim da se legalizuje "preraspodela" mandata u pređašnjem sazivu, inicirao izmenu zakona kojom su mandati dati pojedincima. Ukoliko nosilac liste pristane. S druge strane će stranački lideri raznih orijentacija, pozivajući se na izvorne principe i(li) interese naroda, zavisno od stepena krivice i prilika, obezbeđivati Vladi većinu, očito sve dok sama ta vlada želi... U svakom slučaju do novih izbora, varednih, prevremenih ili kako stvari stoje vrlo redovnih, posle kojih će se mnogi iz tzv. demokratskog bloka pitati zašto su birači tako neodgovorni i bojkotuju izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: