"Ako države EU drastično zatvore granicu, moraćemo i mi"

U Sarajevu je održan "konsultativni sastanak" zbog rasta prilva migranata u BiH.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.05.2018.

22:42

Foto: Tanjug/AP

Predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić je potom izjavio da će migranti biti "smešteni na human način, dostojan čoveka".

Naveo je da su na sastanku date smernice daljeg delovanja operativnog štaba koji će pratiti dolazak migranata.

Po rečima Zvizdića, broj migranata koji stižu svakodnevno se početkom maja povećao sa 60 do preko stotinu dnevno.

Predsedavajući Saveta ministara je najavio i jaču kontrole državne granice.

"Očekujemo stručnu i tehničku, a posebno finansijsku pomoć kako bismo prihvatili izbeglice", a planovi će sutra biti razmotreni na sednici Saveta ministara BiH, rekao je Zvizdić.

Na sastanku su bili Zvizdić, ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić, ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH Mirko Šarović, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, ali i ambasadorka SAD Morin Kormak.

Mektić je posle sastanka rekao da se "neće dozvoliti nikakva šatorska naselja kao pritisak na državu".

On je ocenio je problem mnogo veći u odnosu na migrantsku krizu iz 2014. godine, kada su izbeglice samo prolazile kroz BiH, jer su granice tada bile otvorene.

"Sada granice nisu otvorene i radi se o ilegalnim grupama koje ulaze u BiH. Idu od Turske, preko Grčke, Albanije, Srbije, Crne Gore i zatim jednim krakom preko BiH", naveo je Mektić.

"U maju se drastično povećao broj ilegalnih migrata, jer je deo ostao zaglavljen u Srbiji, blizu deset hiljada. Sada se taj talas pokrenuo i zbog promena Zakona o azilu u Srbiji. Mislim da se broj povećava na celoj ruti", kazao je Mektić.

Ministar bezbednosti je rekao da će zatvaranje granica BiH za migrante zavisiti od ponašanja država Evropske unije.

"Ako se bude stvarala ova vrsta pritiska da Evropska unija i države Evropske unije drastično zatvaraju granicu, mi ćemo morati uraditi isto. Imamo probleme finansijskog i svakog drugog karatera u BiH. To je izuzetno skup posao. Moraćemo upravljati procesom tako da ne postanemo krajnja destinacija" migranata, istakao je Mektić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: