VB se sprema, raspoređuje podmornice, Trampov tim još vaga

Premijerka VB Tereza Mej naložila je da se britanske podmornice rasporede tako da im Sirija bude u dometu raketa i da budu spremne za napade na sirijsku vojsku.

Izvor: B92

Sreda, 11.04.2018.

23:14

VB se sprema, raspoređuje podmornice, Trampov tim još vaga
Ilustracija: GettyImages

To navodi "Dejli telegraf".

Tim za nacionalnu bezbednost predsednika SAD razmatra svoje opcije za odgovor na situaciju u Siriji.

Britanski list napominje da Mejova još nije donela konačnu odluku o tome da li će se Britanija pridružiti eventualnim udarima SAD i Francuske kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskog režima, ali ističe da premijerka želi da britanske snage budu sposobne za brzo delovanje, prenosi Rojters.

"Dejli telegraf" navodi, pozivajući se na neimenovane izvore u britanskoj vladi, da Britanija "čini sve što je potrebno" kako bi mogla da ispali krstareće rakete "tomahavk" iz podmornica protiv vojnih ciljeva u Siriji.

Istovremeno, portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila je da se tim za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa sastao danas po podne po lokalnom vremenu kako bi diskutovao o odgovoru SAD na "očiglednu upotrebu hemijskog oružja od strane sirijske vlade protiv sopstvenog naroda", prenosi AP.

Sandersova je rekla i da potpredsednik Majk Pens predsedava tom sastanku.

Ona je istakla da još nije doneta odluka o tome da li će američke snage napasti Siriju, iako je predsednik jutros na Tviteru zapretio ispaljivanjem "lepih, novih i pametnih raketa".

Sandersova je napomenula da SAD sa sigurnošću okrivljuju sirijsku vladu i njene ruske saveznike za pogubni napad izveden u subotu u Dumi gde je, kako navode opozicioni aktivisti i spasioci, ubijeno najmanje 40 ljudi.

U međuvremenu, portparol Kremlja saopštio je da su tvrdnje o napadu hemijskim oružjem izmišljene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: