Istraga zbog korupcije protiv 36 osoba, 16 uhapšeno

Tužilažtvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu protiv 36 osoba, od kojih je 16 njih uhapšeno, zbog sumnje da su izvršili više krivičnih dela.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 14.12.2017.

13:22

Istraga zbog korupcije protiv 36 osoba, 16 uhapšeno
Freeimages.com

Oni se naime terete da su kao organizovana kriminalna grupa od 1. januara 2015. godine do danas na teritoriji Srbije vršili krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica, pranje novca i poreska utaja.

Sumnja se da je ova grupa na taj način oštetila budžet Republike Srbije po osnovu neplaćenog poreza u ukupnom iznosu od oko 90.000.000 dinara, dok je za sebe stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 140.000.000 dinara.

U saopštenju tužilaštva se precizira da je osumnjičene je policija uz krivičnu prijavu privela u tužilaštvo radi saslušanja, nakon čega će biti doneta odluka o daljem toku postupka.

Ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je osnovala četiri privredna društva preko kojih je poslovala tako što je po osnovu fiktivnih faktura o navodno pruženim uslugama primala uplate od većeg broja privrednih društava iz Srbije, a potom novac transferisala u Makedoniju na nerezidentne račune društva koje su u tu svrhu u inostranstvu osnovali.

Nakon toga su novac podizali i vraćali ga u Srbiju uplatiocima, koji su na ovaj način izbegavali plaćanje poreza, precizira se u saopštenju tužilaštva.

U navedenom periodu najmanje 17 uplatilaca na račune privrednih društava pod kontrolom organizovane kriminalne grupe je uplaćeno ukupno 518.000.000 dinara koji iznos im je nakon „pranja novca“ izvršenog na napred navedeni način od strane orgnaizovane kriminalne grupe i vraćen.

Istovremeno, odgovorna lica privrednih društava –uplatilaca su na ovaj način i oštetili budžet Republike Srbije po osnovu neplaćenog poreza u ukupnom iznosu od oko 90.000.000 dinara, dok je organizovana kriminalna grupa naplaćujući za svoje usluge proviziju u iznosu od 6-10 odsto od uplaćene sume stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 140.000.000 dinara.

Ko je i za šta uhapšen

MUP je saopštilo da su u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom uhapšeni su E.H. (55), odgovorno lice privrednih društava "Faktor promet" doo, "Focus mediator company" doo i "Brantom enterprises limited" U.K. London, koji se sumnjiči da je organizator organizovane kriminalne grupe.

Uhapšeni su i odgovorno lice preduzeća "Feniks medicom" doo Z.J. (52) i odgovorno lice privrednog društva "Marketing solutions pro" doo J.B. (27), kao i još 13 osoba, dok je za još jednom raspisana potraga.

Sumnja se da je da je E.H. početkom januara 2015. na teritoriji Srbije, organizovao kriminalnu grupu, čiji su pripadnici osnovali privredno društvo sa sedištem u Velikoj Britaniji, otvorili nerezidentne račune tog društva u Makedoniji i osnovali četiri privredna društva sa sedištem u Srbiji.

Na račune privrednih društava u Srbiji, kako se sumnja, više privrednih subjekata iz Srbije, po fiktivnom osnovu uplatilo je 520 miliona dinara, nakon čega su ta sredstva konvertovana u evre i preneta na nerezidentne račune u Makedoniji.

Sumnja se da su potom osumnjičeni pripadnici organizovane kriminalne grupe odlazili u Makedoniju, podizali novac i prenosili ga u Srbiju u iznosima pojedinačno manjim od 10.000 evra.

Novac je potom, kako se sumnja, E.H lično ili preko drugih članova kriminalne grupe, u gotovini vraćao odgovornim licima privrednih subjekata koja su, prvobitno, novac fiktivno uplatila firmama koje su pripadnici kriminalne grupe osnovali u Srbiji, pri čemu je osumnjičeni E.H. zadržavao proviziju od oko osam odsto.

Sumnja se da su na taj način članovi kriminalne grupe pribavili za sebe protivrpavnu imovinsku korist višu od 41 milion dinara.

Odgovorna lica firmi u Srbiji, potom su, kako se sumnja, račune sa neistinitom sadržinom, koje su pribavili od osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe, neosnovano iskoristili kao prethodni porez sa pravom na odbitak i iskazali ga u poreskim prijavama PDV-a, čime su utajlili oko 91 milion dinara.

Protiv 19 odgovornih lica tih privrednih društava biće podneta krivična prijava u redovnom postupku zbog sumnje da su počinili krivično delo zloupotreba položaja odogovornog lica, poreska utaja i pranje novca.

Policija nastavlja dalji rad na slučaju, piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: