Makron pozvao muslimane na mir i kritikovao Trampa

Predsendik Francuske Emanuel Makron apelovao na smirivanje dok muslimani protestuju zbog odluke predsednika SAD da Jerusalim prizna za glavni grad Izrala.

Izvor: B92

Petak, 08.12.2017.

13:51

Makron pozvao muslimane na mir i kritikovao Trampa
Tanjug-AP, arhiva

Makron je uputio taj apel na mir zbog poziva islamskog ekstremističkog Hamasa na novu "intifadu", ustanak protiv jevrejske države. "Pozivam sve na smirivanje i da budu odgovorni", rekao je Makron na otvaranju jednog skupa o Libanu u Parizu.

Makron je u sredu odluku Trampa nazvao "jednostranom" i da je "za žaljenje", čime se pridružio liderima drugih evropskih, arapskih i muslimanskih zemalja, koji su je kritikovali.

"Nadam se da preduzete inicijative o statusu Jerusalima, koje moraju pre svega biti predmet pregovora Izraela i Palestinaca pod pokroviteljstvom UN, neće doprineti nestabilnosti u regionu", rekao je Makron, ocenvši da se ni jedan problem na Bliskom istoku ne može rešiti jednostranim odlukama i nametanjem sile.

Premijer Libana Saad Hariri upozorio je takođe je na opasnost da priznanje Jerusalima oteža mirovni proces koji je ionako u zastoju više od tri godine, i da još više ugrozi stabilnost Bliskog istoka.

Palestinci planiraju da u istočnom delu Jerusalima proglase glavni grad svoje buduće nezavisne države. Izrael je taj deo tog grada okupirao u ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što medjunarodna zajednica nije priznala.

Tramp je priznanjem odstupio od politike koju su SAD vodile decenijama.

Protesti su zbog toga izbili širom Azije - od Malezije do Turske, na palestinskim teritorijma i u samom spornom istočnom Jerusalimu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: