Ko će zameniti Mugabea?

Robert Mugabe (93) podneo je ostavku na mesto predsednika Zimbabvea nakon 37 godina provedenih na vlasti. Poslanici su njegovu odluku dočekali sa oduševljenjem.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

21:19

Ko će zameniti Mugabea?
Foto: Tanjug/AP

Vladajuća partija Zimbabvea ZANU-PF saopštila je da će otpušteni potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva preuzeti mesto lidera zemlje u narednih 48 sati, nakon ostavke predsednika Roberta Mugabea.

Lider vladajuće partije Lovemore Matuke izjavio je da Mnangagva, koji je napustio zemlju nakon što je otpušten, "nije daleko odavde", prenosi AP.

On je dodao i da se raduje predaji vlasti, tako da Mnangagva može brzo da počne da radi za zemlju.

Mnangagva će u sredu podneti zakletvu kao šef države, saopštio je sekretar vladajuće stranke ZANU-PF Patrik Činamasa.

Šef poslaničke grupe ZANU-PF Lavmor Matuke rekao je za Rojters da će Mnangagva podneti zakletvu 48 časova od Mugabeove ostavke i ostaće na mestu predsednika Zimbabvea do isteka Mugabeovog mandata, do sledećih izbora, koji se moraju održati do septembra 2018. godine.

Mugabe je, kako prenosi AP, izjavio da ostavku podnosi "odmah i dobrovoljno", kako bi imao "lagani prenos moći", nakon 37 godina vladavine.

Ostavku je, kako se navodi, podneo u pisanoj formi, što je pročitano pred poslanicima u parlamentu, koji su tu informaciju dočekali sa oduševljenjem.

Mugabe je optužen da je, između ostalog, dopustio svojoj supruzi da uzurpira ustavnu moć.

Njegova ostavka usledila je nakon nedelju dana od kada je vojska preuzela vlast, a nakon što je Mugabe razljutio narod otpuštanjem svog dugogodišnjeg zamenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: