Brnabić: Sednica vlada Srbije i MKD u februaru ili martu

Premijerka Ana Branbić kaže da je sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevim dogovorena sednica dveju vlada krajem februara ili početkom marta.

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

10:43

Brnabić: Sednica vlada Srbije i MKD u februaru ili martu
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

Osim toga, ona je naglasila da je njegova poseta važna za ceo region i produbljivanje saradnje dve zemlje.

"Reginalna saradnja i regionalno povezivanje je veoma važno, jer bez regionalnog mira i stabilnosti nema evropskih integracija Zapadnog Balkana", rekla je Branabićeva posle sastanka sa Zaevim u Palati "Srbija".

Ona je rekla da će na zajedinčkoj sednici sledeće godine biti potpisano nekoliko važnih ugovora i dodala da će se Srbija i Makedonija posvetiti jačanju ekonomske saradnje dve zemlje.

"Poseta je dobar signal za sve naše dalje projekte, mislim da je to dobar signal koji govori o tome da sva međusobono otvorena pitanja treba da rešavamo dijalogom i to je pravi korak u dodatnog ekonskog i trgovinskog pvoezivanja", rekla je ona.

Branbićeva je zahvalila Zeavu na podoršci koji su pružili da Srbija bude sedište Transportne zajednice jugoistočne Evrope i dodala da je Srbija uzvratila podrškom organizovanja Saveta digitalizacije u Skoplju u narednoj godini.

Ona je kazala da su se na sastanku fokusirali na unapređenju rada uprava carina, kako bi olakšali promet roba između Srbije i Makedonije, ali i velikih infrastrukturnih projekata, kao što je završetak Koridora 10, izgradnja pruge Budimpešta-Beograd-Skoplje i gasne konekcije Vranje - Kumanovo.

Brnabićeva je kazala da se velika pažnja psovećuje kulturnoj saradnji i značaju prava makedonske manjine u Srbiji.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je u Beogradu da su odnosi Makedonije i Srbije partnerski i dobrosusedski.

Posle razgovora sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, Zaev je rekao da Srbiju i Makedoniju "sada kao i pre" povezuju mnoga pitanja, što otvara potencijal za dalju saradnju.

Zaev je rekao da je sa srpskom premijerkom razgovarao i o regionalnoj saradnji i da je Makedonija podržala predlog da sedište Sekretarijata za transport u okviru Berlinskog procesa bude u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: