Madrid raspustio katalonski parlament, izbori 21. decembra

Španska vlada počela je sa merama prema Kataloniji – raspušta katalonski parlament, smenjuje vladu i njenog lidera Karlesa Pućdemona, kao i šefa policije.

Izvor: B92

Petak, 27.10.2017.

20:29

Madrid raspustio katalonski parlament, izbori 21. decembra
Foto: Tanjug, AP

Španski premijer Marijano Rahoj je naveo da je katalonsko proglašenje nezavisnosti nelegalno, kao i da će regionalni izbori biti održani 21. decembra.

Rahoj je rekao da je ovakvo "bez presedana" nametanje direktne vladavine nad Katalonijom neophodno da bi se "povratila normalnost" u regionu.

"Nikada nismo želeli da dođemo do ove tačke", rekao je Rahoj i dodao da je cilj da se Katalonija vrati u "normalno i legalno stanje" što je pre moguće, preneo je AP.

Rahoj je posle sastanka kabineta rekao da će biti zatvorena katalonska diplomatska predstavništva, koja su poslednjih godina otvorena u Njujorku, Londonu i Parizu, kao i da će biti otpušteni katalonski predstavnici u Briselu i Madridu.

Katalonski parlament proglasio je ranije tokom dana nezavisnost tog regiona od Španije.

Španski Senat potom je na sednici o smeni vlade Katalonije, nakon što je taj region 1. oktobra održao referendum o nezavisnosti, glasao je o aktiviranju Člana 155. Ustava Španije koji dovodi do uvođenja prinudne uprave Madrida nad Katalonijom.

To znači da centralna vlast Španije preuzima upravljanje nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest meseci, do održavanja prevremenih izbora.

Osim toga, španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je portparol tužilaštva.

Kako se navodi, katalonskim liderima u tom slučaju preti zatvorska kazna i do 30 godina zatvora.

Pristalice nezavisnosti Katalonije nešto kasnije su u Đironi uklonile špansku zastavu iz skupštine grada i umesto nje postavile zastavu Katalonije.

Snimci mobilnim telefonima okačeni na Tviter prikazuju okupljene ljude kako viču "napolje sa španskom zastavom".

Opširnije o svemu što se u Barseloni i Madridu događalo tokom dana možete pročitati - OVDE

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: