Petak, 27.10.2017.

20:29

Madrid raspustio katalonski parlament, izbori 21. decembra

Španska vlada počela je sa merama prema Kataloniji – raspušta katalonski parlament, smenjuje vladu i njenog lidera Karlesa Pućdemona, kao i šefa policije.

Izvor: B92

Madrid raspustio katalonski parlament, izbori 21. decembra IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

82 Komentari

Sortiraj po:

MecVez

pre 6 godina

Ja ne verujem sta citam ovde . Ja jesam za to da i Katolonija i Kosovo i kod god hoce nek bude s kim hoce ili samostalno,ali jeste vi svesni da to nije rupa od zemlje kao Srbija. Neko je pitao kako ce ih naterati ako su nezavisni. Pa dobro jesi ti lud? Videces kad ih potrpaju po zatvorima kao bele lale, spanija sve racune moze da zamrzne i dovidjenja. Nazalost ali je tako. A ovaj ej samo gore naravio za Kataloniju, jer 43% po poslednjem popisu je za nazavisnost jedva drze taj njihov regionalni parlament a ne drzavu da osnuju. Imas 50% i malo preko za uniju sa spanijom i sta je Pucko da uradi? Nemojte vise da se lozite bezveze , Katalonija ce imati dve opcije milom ili silom i dovidjenja. Nazalost tako je.

armada

pre 6 godina

ove fore vratite ''normalno i legalno'' su floskule. U prevodu to znaci mi cemo kao vrhovna vlast Spanije normalno i legalno da vas pohapsimo jer ste optuzeni za pobunu . Ugasimo pobunu i postavimo nase ljude na celo Katalonije. To je to

Владо Бања Лука

pre 6 godina

Ова прича о некаквој независности Каталоније је глупост и фарса... Тако ће и завршити. Подршка Шпанији у одбрани свог уставно-правног поретка и хвала им што они никад нису признали тзв независно "Косово".
Елем, Пућдемону и другим каталонским лидерима имам поручити само једно: ако желите бити независни, протјерајте са своје територије НАТО базе, изађите из ЕУ и уведите своју валуту (одбаците евро и франкфуртску банку)! Излазак из Шпаније би након тога био само формалност. Шта, волите ЕУ, евро и НАТО, а мрзите Мадрид? Тако сам и мислио...

Uros Djurdjevic Prejaki #32

pre 6 godina

mozeli b92 da nam da enketu da mi glasamo jesmo li za ili ne Katalonije? 
Posto vidim da se Srbija digla na noge.
(roki, 27. oktobar 2017 22:32)

Bravo Roki, bas tako, odlican predlog. Samo ne znam cemu tolka zainteresovanost u Srbiji zbog otcepljenja Katalonije, pa Spajnci nisu ni culi za Kosovo a kamoli da znaju da se otcepilo od nas.

Djura

pre 6 godina

rekao je Rahoj i dodao da je cilj da se Katalonija vrati u "normalno i legalno stanje" što je pre moguće, preneo je AP.
Mislim da je jako tesko, gotovo nemoguce, vratiti “normalno i legalno” stanje, bilo gde, kada se radi o separatizmu.

Bosanac

pre 6 godina

Ова прича о некаквој независности Каталоније је глупост и фарса... Тако ће и завршити. Подршка Шпанији у одбрани свог уставно-правног поретка и хвала им што они никад нису признали тзв независно "Косово". Елем, Пућдемону и другим каталонским лидерима имам поручити само једно: ако желите бити независни, протјерајте са своје територије НАТО базе, изађите из ЕУ и уведите своју валуту (одбаците евро и франкфуртску банку)! Излазак из Шпаније би након тога био само формалност. Шта, волите ЕУ, евро и НАТО, а мрзите Мадрид? Тако сам и мислио...
(Владо Бања Лука, 27. oktobar 2017 23:0) Ovo bi trebalo da bude upozorenje i za manji BiH entitet, kojem i ti pripadaš...

Sim

pre 6 godina

@ja

Terorizam je uvek tu. Pa i do skoro je bio. U srcu evrope,da. Ne navijam za otcepljenje, da se razumemo, ali me iskreno interesuje dugorocni ishod ovoga.

Pera

pre 6 godina

Ne brinem se ja za Spance! Imaju oni veterana za ovakve situacije, zove se Havijer Solana. Sada ce da im lepo objasni kako treba da prihvate realnost na terenu, i sve ce biti lepo i civilizovano, a Katalonija ce postati nezavisna drzava uz srecnu i veselu Spaniju sto se to dogodilo! Cak ce to tako svesrdno prihvatiti, da ce pitati i Baskiju da li zeli da bude nezavisna, sto vise teritorije uzme, to je Spanija srecnija i zadovoljnija!

BG

pre 6 godina

Otcepljenje ludom radovanje. Mogu da ucine nesto samo ako uzmu oruzije. Medjutim da li vredi davati zivote za politicke hirove katalonskih foteljasa? Mi (i svi u ex YU) su bili naivni pa ginuli za Slobu, Tudjmana i Aliju. Po meni ovo je totalna glupost...

Mare

pre 6 godina

Nisu postovali ustav svoje zemlje Spanije i sada ce biti sankcionisani zbog toga. To tako ide u normalnom svetu - krsis ustav ides u zatvor a ne krsis ustav i dobijes pare i moc od zapada.

косовар

pre 6 godina

Купио сам чипс, пребацио канал на CNN, ... Када почиње сукоб Шпанске полицје и Каталонског народа ?

Hasta la vista, activista!

pre 6 godina

Pazi nas podrzavamo separatizam u Kataloniji , ali ne na Kosovu. Koja dvolicnost naroda.
(312, 27. oktobar 2017 22:01)

Pazi tebe, podržavaš nezavisnost Kosova, ali ne i Katalonije. Koja dvoličnost 'aktivista'.

Mare

pre 6 godina

Najveća prepreka za Katalonija nije čak ni to što nemaju podšku niti jedne države, već to što su i medjusobno podeljeni. Naime, sada jeste izglasana nezavisnost, ali šta će biti za par godina kada na vlasti budu stranke koje su protiv nezavisnosti? Jednostavno će poništiti deklaraciju. E to je problem ove priče. Za Kataloniju bi bilo mnogo značajnije da su sve političke stranke u njihovom parlamentu za nezavisnost, jer bi u tom slučaju bilo osigurano da bez obzira na poteze Madrida, pa čak i nakon odrzanih izbora koje Madrid sprovodi u Kataloniji, deklaracija o nezavisnosti neće biti poništena. Trebao je Pućdemon da radi još dosta vremena na nezavisnosti, za početak da proba da dobije sigurniju podršku u Parlamentu.

nikola

pre 6 godina

Kad bi madrid manje ubirao breskve iz katalonije ne vi doslo do ovoga , nego madrid je ubirao plodove a kataloncima ostavjao grane i stablja onda nastaje pobuna zbog plodova posto ja ih odgledujem i sve sto ide a neko drugi se penje na stablo i ubire, e nece moci cise.

bot na kvadrat

pre 6 godina

Pazi nas podrzavamo separatizam u Kataloniji , ali ne na Kosovu. Koja dvolicnost naroda.
(312, 27. oktobar 2017 22:01
Nije to nasa dvolicnost,nego spanska,Spanija nas je bombardovala i ucinila sve sto je u njenoj moci da Kosovo bude nezavisno,tu je bio i Havijer Solana kao gen.sek. NATO,a sada kao nesto ne priznaju Kosovo,puna podrska nezavisnoj Kataloniji,neka im se vrati milo za drago.

cokoladica

pre 6 godina

Kao fol Amerika i EU su uz Spaniju i protiv nezavisnosti. Samo cekaju da padne prvi mrtav, pa da zapocnu komadanje Spanije.Zivi bili pa videli. Ali znate sta je nainteresantnije? Dogodice se u citavoj EU. Mrze se jos perverznije nego mi sa Hrvatima i Slovencima. Novac kako ih je spojio tako ih i razdvaja.

Rivarola

pre 6 godina

Izgleda mi se da Baskonci kukavicki posmatraju sa sigurnog odstojanja :)
(Trampo, 27. oktobar 2017 21:58)

Ma jok. Oni se dali u kućno radinost i stare zanate. Kad je oni proiglase, ima da se 'čuje'.

BeKo

pre 6 godina

"Vera je kao i ljubav: ona se ne da nametnuti. Zato i jeste uzaludan svaki trud da se ona državnim merama uvede ili učvrsti".

Arthur Schopenhauer

evrodezintegracije

pre 6 godina

Na kraju hladnog rata sve 3 federacije na porazenom istoku su se raspale.
Ni jedna federacija na pobednickom zapadu se nije raspala vec se nemacka federacija prosirila.
To je ono sto Spaniju odrzava, kao i Belgiju, Italiju itd. Da su na porazenoj strani NATO bi ih naoruzao da zarate i da se raspadnu odavno.

posmatrač

pre 6 godina

svi koji vide Spaniju kao ozbiljnu drzavu neka ne zaborave da ako njihova policija ili vojska ispali i jedan metak ili ne daj Boze ubije nekoga u Kataloniji sama sebi potpisuje nelegitimnost i kapitulaciju. Katalonci sve rade mirno i uz podrsku naroda....

goran

pre 6 godina

Kako mogu da raspisuju izbore u drugoj nezavisnoj državi? To je agrrsorski čin EU sada treba da primeni one principe kojima nam trljaju nos 18 godina, a naši političari da pokažu da su istima privrženi

Rivarola

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je u pravu a ko ne (Kosovo, Katalonija, Krim...) vec o tome ko ima iza sebe Ameriku a uz nju EU. Kosovo ima i imalo je a Katalonija nema i cao zdravo, zavrsena prica pre nego sto je pocela
(Petar, 27. oktobar 2017 21:16)

Sirija nas uči da nikad ne reci nikad. I oni imaše sve te koje ti nabrooja iza sebe, pa mrka kapa. Ili je i to 'sui generis'?

Raca

pre 6 godina

Živela nezavisna Katalonija !!!!

Samo hrabro napred slobodni i ponosni katalonski narode.
Ne dajte da vas zaplaši mentalitet preživelih kolonijalnih osvajača i ostataka Frankove ideologije i razmišljanja.

I za sve vas koji će te reći: A Kosovo ?!
Ne,ne,i ne !!
Kosovo i Katalonija nisu i nikada neće biti isto.Nema paralele.
Katalonci su svoji na svome,nikome ništa ne otimaju,niti prisvajaju tuđe.Bore se da povrate svoju samostalnost i nezavisnost od Španije,isto kao što se i Srbija kroz svoju istoriju borila za nezavisnost koja joj je pripadala.Svaki dobronameran čovek i mi Srbi treba da ih u tome podržimo.

Kaka

pre 6 godina

Spanija ima kljuc. Moze da zaledi sve racune kome hoce u Kataloniji. Pucamenko ide u zatvor. Sef policije nesmije da ignorise ostavku. Katalanija je izgubljena

Rade republika srpska

pre 6 godina

Nama se salje slika da je Citava Katalonija za samostalnost. To nije istina. Cak je pola parlamenta napustilo. Veliki narod Katalonije je za ostatak u Spaniji.

Nenad-EU

pre 6 godina

Spaniju boli uvo, EU joj je podrska...
(Che, 27. oktobar 2017 20:36)

Protiv volje naroda se ne može. Mogu jedino da ih isprovociraju a to svakako nije dobra opcija.

draganstain

pre 6 godina

Izvinite dame i gospodo, koji ste komentarisali secesionizam Katalonije, ali za ovako nešto veliko, finansijske i ljudske resurse ima samo USA. Niko tamo ne mrzi nikog, to se organizuje decenijama.

Miki

pre 6 godina

Da i mi post mortem raspustimo Kosovsku skupstinu i raspisemo nove izbore
(i mi, 27. oktobar 2017 20:42)

Kosovska skupština je proglasila nezavisnost od Srbije u leto 1990. Milošević je tada raspustio tu skupštinu, ali sledećih 9 godina je odbijao da raspiše nove izbore.

Petar

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je u pravu a ko ne (Kosovo, Katalonija, Krim...) vec o tome ko ima iza sebe Ameriku a uz nju EU. Kosovo ima i imalo je a Katalonija nema i cao zdravo, zavrsena prica pre nego sto je pocela

Neron

pre 6 godina

E, sada i u narednom periodu slijedi jako gorka lekcija države Španije, SAD, EU i svih zapadnih sila za oko polovinu stanovništva Katalonije koje sada želi nezavisnost ali će se nakon nje jako pokajati i moliće na kraju državu Španiju da im ostavi i ovaj stupanj autonomije koji su uživali do sada...
A ta lekcija će biti jako poučna za sve one regione u EU koji naivno misle da mogu doći do nezavisnosti bez podrške zapadnih sila... U stvari mogu da proglase nezavisnost na papiru ali u praksi ne mogu da je ostvare...
I neće biti nikakvog oružanog sukoba i ratovanja jer ga država Španija ne želi zbog sebe i zbog zapadnih sila koje joj to ne bi dopustile, a Katalonija ne može ratovati jer nema i ne može dobiti ni oružje ni stranu vojnu podršku.
Već u vrlo kratkom vremenu će uslijediti izbacivanje Katalonije iz EU, jako oštre maks. ekonomske sankcije države Španije, EU i zapadnih sila, bankovne i trgovačke, zabrana putovanja za stanovništvo i političare iz Katalonije,... Sve nametnute sankcije će već za nekoliko mjeseci do te mjere oslabiti katalonsku ekonomiju da će i ova polovina stanovništva koja sada kaže Si zahtjevati ostavku današnjih lidera i nove izbore.

Granota

pre 6 godina

U Kataloniji je počelo i 1936. god. Još fale samo Internacionalne brigade. Bravo za Slobodnu Republiku Kataloniju.
(milanr, 27. oktobar 2017 20:57)

A znamo i kako se završilo. A i to kako su '45 svi čekali da Saveznici uđu u Španiju i svrgnu Franka. Kad tamo, a ono međutim...

kondor

pre 6 godina

U redu izbori, i na njih izađe 30% i imaš neku vlast odanu Španiji, a ovi koji su za nezavisnost bojkotuju i imaš ih na ulici da rešavju stvar.Napraviš takvu situaciju pogodnu za stvaranje terorističkih akcija.
I na kraju si stvorio problem, koji dugo ili nikad nećeš rešiti.

Petar

pre 6 godina

Ljudi ja vas ne razumem ove sto pisete dole sa separatistima, zivela Spanija i slicno. Pa Katalonci nisu Spanci, oni su drugi narod kojima se cak i jezik razlikuje jos vise nego slovenski i srpski, ima ih skoro 10mio ako se ne varam i sve sto zele je da imaju svoju drzavu i zive svoj zivot kako sami hoce. Sto je to takav problem? Svaki narod u svetu treba da ima svoju drzavu ako to zeli, a Kosovari nisu narod jer ne postoje a Albanci vec imaju drzavu. Zato zivela Katalonija i Kosovo je Srbija.

ja

pre 6 godina

Bice to velika utopija za katalonce. Nemaju iza sebe ama bas nikog. Progutace ih drzava Spanija. To ce biti primer za ostale koji bi hteli da se cepaju. Jednostavno je to nemoguce. Nije Spanija Srbija, ozbiljna je to drzava sa ozbiljnim politicarima. Zavaravamo se mi da je Kosovo otvorilo pandorinu kutiju. Mi smo za ostatak sveta kutija sibica. Zar verujete da ce doci do rata u sred Evrope???

čokoladni šimpanza

pre 6 godina

A ko će da sprovede zaključke španske vlade ako ih Puđdemon ignoriše a katalonska policija otkaže poslušnost i stane uz katalonsku vladu?

Vojvodjanin

pre 6 godina

Znači ništa od nezavisne Vojvodine, R. Srpske, Istre, Dalmacije, Lombardije, Bavarske, Baskije, Skotske i Kurdistana? Šteta... jao, zaboravio sam Kosovo... ali ono je već nezavisno, kao i Krim, Juzna Osetija... bla, bla... Mislim da su pravila igre pravednija i jednostavnija u objektu za pružanje sexulanih usluga nego u parlamentu koji je demokratski orijentisan. Zaista.

čokoladni šimpanza

pre 6 godina

A ko će da sprovede zaključke španske vlade ako ih Puđdemon ignoriše a katalonska policija otkaže poslušnost i stane uz katalonsku vladu?

ja

pre 6 godina

Bice to velika utopija za katalonce. Nemaju iza sebe ama bas nikog. Progutace ih drzava Spanija. To ce biti primer za ostale koji bi hteli da se cepaju. Jednostavno je to nemoguce. Nije Spanija Srbija, ozbiljna je to drzava sa ozbiljnim politicarima. Zavaravamo se mi da je Kosovo otvorilo pandorinu kutiju. Mi smo za ostatak sveta kutija sibica. Zar verujete da ce doci do rata u sred Evrope???

čokoladni šimpanza

pre 6 godina

A ko će da sprovede zaključke španske vlade ako ih Puđdemon ignoriše a katalonska policija otkaže poslušnost i stane uz katalonsku vladu?

Petar

pre 6 godina

Ljudi ja vas ne razumem ove sto pisete dole sa separatistima, zivela Spanija i slicno. Pa Katalonci nisu Spanci, oni su drugi narod kojima se cak i jezik razlikuje jos vise nego slovenski i srpski, ima ih skoro 10mio ako se ne varam i sve sto zele je da imaju svoju drzavu i zive svoj zivot kako sami hoce. Sto je to takav problem? Svaki narod u svetu treba da ima svoju drzavu ako to zeli, a Kosovari nisu narod jer ne postoje a Albanci vec imaju drzavu. Zato zivela Katalonija i Kosovo je Srbija.

goran

pre 6 godina

Kako mogu da raspisuju izbore u drugoj nezavisnoj državi? To je agrrsorski čin EU sada treba da primeni one principe kojima nam trljaju nos 18 godina, a naši političari da pokažu da su istima privrženi

čokoladni šimpanza

pre 6 godina

A ko će da sprovede zaključke španske vlade ako ih Puđdemon ignoriše a katalonska policija otkaže poslušnost i stane uz katalonsku vladu?

Vojvodjanin

pre 6 godina

Znači ništa od nezavisne Vojvodine, R. Srpske, Istre, Dalmacije, Lombardije, Bavarske, Baskije, Skotske i Kurdistana? Šteta... jao, zaboravio sam Kosovo... ali ono je već nezavisno, kao i Krim, Juzna Osetija... bla, bla... Mislim da su pravila igre pravednija i jednostavnija u objektu za pružanje sexulanih usluga nego u parlamentu koji je demokratski orijentisan. Zaista.

Granota

pre 6 godina

U Kataloniji je počelo i 1936. god. Još fale samo Internacionalne brigade. Bravo za Slobodnu Republiku Kataloniju.
(milanr, 27. oktobar 2017 20:57)

A znamo i kako se završilo. A i to kako su '45 svi čekali da Saveznici uđu u Španiju i svrgnu Franka. Kad tamo, a ono međutim...

Raca

pre 6 godina

Živela nezavisna Katalonija !!!!

Samo hrabro napred slobodni i ponosni katalonski narode.
Ne dajte da vas zaplaši mentalitet preživelih kolonijalnih osvajača i ostataka Frankove ideologije i razmišljanja.

I za sve vas koji će te reći: A Kosovo ?!
Ne,ne,i ne !!
Kosovo i Katalonija nisu i nikada neće biti isto.Nema paralele.
Katalonci su svoji na svome,nikome ništa ne otimaju,niti prisvajaju tuđe.Bore se da povrate svoju samostalnost i nezavisnost od Španije,isto kao što se i Srbija kroz svoju istoriju borila za nezavisnost koja joj je pripadala.Svaki dobronameran čovek i mi Srbi treba da ih u tome podržimo.

posmatrač

pre 6 godina

svi koji vide Spaniju kao ozbiljnu drzavu neka ne zaborave da ako njihova policija ili vojska ispali i jedan metak ili ne daj Boze ubije nekoga u Kataloniji sama sebi potpisuje nelegitimnost i kapitulaciju. Katalonci sve rade mirno i uz podrsku naroda....

Petar

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je u pravu a ko ne (Kosovo, Katalonija, Krim...) vec o tome ko ima iza sebe Ameriku a uz nju EU. Kosovo ima i imalo je a Katalonija nema i cao zdravo, zavrsena prica pre nego sto je pocela

evrodezintegracije

pre 6 godina

Na kraju hladnog rata sve 3 federacije na porazenom istoku su se raspale.
Ni jedna federacija na pobednickom zapadu se nije raspala vec se nemacka federacija prosirila.
To je ono sto Spaniju odrzava, kao i Belgiju, Italiju itd. Da su na porazenoj strani NATO bi ih naoruzao da zarate i da se raspadnu odavno.

Miki

pre 6 godina

Da i mi post mortem raspustimo Kosovsku skupstinu i raspisemo nove izbore
(i mi, 27. oktobar 2017 20:42)

Kosovska skupština je proglasila nezavisnost od Srbije u leto 1990. Milošević je tada raspustio tu skupštinu, ali sledećih 9 godina je odbijao da raspiše nove izbore.

Hasta la vista, activista!

pre 6 godina

Pazi nas podrzavamo separatizam u Kataloniji , ali ne na Kosovu. Koja dvolicnost naroda.
(312, 27. oktobar 2017 22:01)

Pazi tebe, podržavaš nezavisnost Kosova, ali ne i Katalonije. Koja dvoličnost 'aktivista'.

Rade republika srpska

pre 6 godina

Nama se salje slika da je Citava Katalonija za samostalnost. To nije istina. Cak je pola parlamenta napustilo. Veliki narod Katalonije je za ostatak u Spaniji.

kondor

pre 6 godina

U redu izbori, i na njih izađe 30% i imaš neku vlast odanu Španiji, a ovi koji su za nezavisnost bojkotuju i imaš ih na ulici da rešavju stvar.Napraviš takvu situaciju pogodnu za stvaranje terorističkih akcija.
I na kraju si stvorio problem, koji dugo ili nikad nećeš rešiti.

Nenad-EU

pre 6 godina

Spaniju boli uvo, EU joj je podrska...
(Che, 27. oktobar 2017 20:36)

Protiv volje naroda se ne može. Mogu jedino da ih isprovociraju a to svakako nije dobra opcija.

Rivarola

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je u pravu a ko ne (Kosovo, Katalonija, Krim...) vec o tome ko ima iza sebe Ameriku a uz nju EU. Kosovo ima i imalo je a Katalonija nema i cao zdravo, zavrsena prica pre nego sto je pocela
(Petar, 27. oktobar 2017 21:16)

Sirija nas uči da nikad ne reci nikad. I oni imaše sve te koje ti nabrooja iza sebe, pa mrka kapa. Ili je i to 'sui generis'?

bot na kvadrat

pre 6 godina

Pazi nas podrzavamo separatizam u Kataloniji , ali ne na Kosovu. Koja dvolicnost naroda.
(312, 27. oktobar 2017 22:01
Nije to nasa dvolicnost,nego spanska,Spanija nas je bombardovala i ucinila sve sto je u njenoj moci da Kosovo bude nezavisno,tu je bio i Havijer Solana kao gen.sek. NATO,a sada kao nesto ne priznaju Kosovo,puna podrska nezavisnoj Kataloniji,neka im se vrati milo za drago.

Djura

pre 6 godina

rekao je Rahoj i dodao da je cilj da se Katalonija vrati u "normalno i legalno stanje" što je pre moguće, preneo je AP.
Mislim da je jako tesko, gotovo nemoguce, vratiti “normalno i legalno” stanje, bilo gde, kada se radi o separatizmu.

BeKo

pre 6 godina

"Vera je kao i ljubav: ona se ne da nametnuti. Zato i jeste uzaludan svaki trud da se ona državnim merama uvede ili učvrsti".

Arthur Schopenhauer

косовар

pre 6 godina

Купио сам чипс, пребацио канал на CNN, ... Када почиње сукоб Шпанске полицје и Каталонског народа ?

Neron

pre 6 godina

E, sada i u narednom periodu slijedi jako gorka lekcija države Španije, SAD, EU i svih zapadnih sila za oko polovinu stanovništva Katalonije koje sada želi nezavisnost ali će se nakon nje jako pokajati i moliće na kraju državu Španiju da im ostavi i ovaj stupanj autonomije koji su uživali do sada...
A ta lekcija će biti jako poučna za sve one regione u EU koji naivno misle da mogu doći do nezavisnosti bez podrške zapadnih sila... U stvari mogu da proglase nezavisnost na papiru ali u praksi ne mogu da je ostvare...
I neće biti nikakvog oružanog sukoba i ratovanja jer ga država Španija ne želi zbog sebe i zbog zapadnih sila koje joj to ne bi dopustile, a Katalonija ne može ratovati jer nema i ne može dobiti ni oružje ni stranu vojnu podršku.
Već u vrlo kratkom vremenu će uslijediti izbacivanje Katalonije iz EU, jako oštre maks. ekonomske sankcije države Španije, EU i zapadnih sila, bankovne i trgovačke, zabrana putovanja za stanovništvo i političare iz Katalonije,... Sve nametnute sankcije će već za nekoliko mjeseci do te mjere oslabiti katalonsku ekonomiju da će i ova polovina stanovništva koja sada kaže Si zahtjevati ostavku današnjih lidera i nove izbore.

cokoladica

pre 6 godina

Kao fol Amerika i EU su uz Spaniju i protiv nezavisnosti. Samo cekaju da padne prvi mrtav, pa da zapocnu komadanje Spanije.Zivi bili pa videli. Ali znate sta je nainteresantnije? Dogodice se u citavoj EU. Mrze se jos perverznije nego mi sa Hrvatima i Slovencima. Novac kako ih je spojio tako ih i razdvaja.

Pera

pre 6 godina

Ne brinem se ja za Spance! Imaju oni veterana za ovakve situacije, zove se Havijer Solana. Sada ce da im lepo objasni kako treba da prihvate realnost na terenu, i sve ce biti lepo i civilizovano, a Katalonija ce postati nezavisna drzava uz srecnu i veselu Spaniju sto se to dogodilo! Cak ce to tako svesrdno prihvatiti, da ce pitati i Baskiju da li zeli da bude nezavisna, sto vise teritorije uzme, to je Spanija srecnija i zadovoljnija!

Kaka

pre 6 godina

Spanija ima kljuc. Moze da zaledi sve racune kome hoce u Kataloniji. Pucamenko ide u zatvor. Sef policije nesmije da ignorise ostavku. Katalanija je izgubljena

BG

pre 6 godina

Otcepljenje ludom radovanje. Mogu da ucine nesto samo ako uzmu oruzije. Medjutim da li vredi davati zivote za politicke hirove katalonskih foteljasa? Mi (i svi u ex YU) su bili naivni pa ginuli za Slobu, Tudjmana i Aliju. Po meni ovo je totalna glupost...

Mare

pre 6 godina

Nisu postovali ustav svoje zemlje Spanije i sada ce biti sankcionisani zbog toga. To tako ide u normalnom svetu - krsis ustav ides u zatvor a ne krsis ustav i dobijes pare i moc od zapada.

Владо Бања Лука

pre 6 godina

Ова прича о некаквој независности Каталоније је глупост и фарса... Тако ће и завршити. Подршка Шпанији у одбрани свог уставно-правног поретка и хвала им што они никад нису признали тзв независно "Косово".
Елем, Пућдемону и другим каталонским лидерима имам поручити само једно: ако желите бити независни, протјерајте са своје територије НАТО базе, изађите из ЕУ и уведите своју валуту (одбаците евро и франкфуртску банку)! Излазак из Шпаније би након тога био само формалност. Шта, волите ЕУ, евро и НАТО, а мрзите Мадрид? Тако сам и мислио...

draganstain

pre 6 godina

Izvinite dame i gospodo, koji ste komentarisali secesionizam Katalonije, ali za ovako nešto veliko, finansijske i ljudske resurse ima samo USA. Niko tamo ne mrzi nikog, to se organizuje decenijama.

nikola

pre 6 godina

Kad bi madrid manje ubirao breskve iz katalonije ne vi doslo do ovoga , nego madrid je ubirao plodove a kataloncima ostavjao grane i stablja onda nastaje pobuna zbog plodova posto ja ih odgledujem i sve sto ide a neko drugi se penje na stablo i ubire, e nece moci cise.

Uros Djurdjevic Prejaki #32

pre 6 godina

mozeli b92 da nam da enketu da mi glasamo jesmo li za ili ne Katalonije? 
Posto vidim da se Srbija digla na noge.
(roki, 27. oktobar 2017 22:32)

Bravo Roki, bas tako, odlican predlog. Samo ne znam cemu tolka zainteresovanost u Srbiji zbog otcepljenja Katalonije, pa Spajnci nisu ni culi za Kosovo a kamoli da znaju da se otcepilo od nas.

Bosanac

pre 6 godina

Ова прича о некаквој независности Каталоније је глупост и фарса... Тако ће и завршити. Подршка Шпанији у одбрани свог уставно-правног поретка и хвала им што они никад нису признали тзв независно "Косово". Елем, Пућдемону и другим каталонским лидерима имам поручити само једно: ако желите бити независни, протјерајте са своје територије НАТО базе, изађите из ЕУ и уведите своју валуту (одбаците евро и франкфуртску банку)! Излазак из Шпаније би након тога био само формалност. Шта, волите ЕУ, евро и НАТО, а мрзите Мадрид? Тако сам и мислио...
(Владо Бања Лука, 27. oktobar 2017 23:0) Ovo bi trebalo da bude upozorenje i za manji BiH entitet, kojem i ti pripadaš...

Mare

pre 6 godina

Najveća prepreka za Katalonija nije čak ni to što nemaju podšku niti jedne države, već to što su i medjusobno podeljeni. Naime, sada jeste izglasana nezavisnost, ali šta će biti za par godina kada na vlasti budu stranke koje su protiv nezavisnosti? Jednostavno će poništiti deklaraciju. E to je problem ove priče. Za Kataloniju bi bilo mnogo značajnije da su sve političke stranke u njihovom parlamentu za nezavisnost, jer bi u tom slučaju bilo osigurano da bez obzira na poteze Madrida, pa čak i nakon odrzanih izbora koje Madrid sprovodi u Kataloniji, deklaracija o nezavisnosti neće biti poništena. Trebao je Pućdemon da radi još dosta vremena na nezavisnosti, za početak da proba da dobije sigurniju podršku u Parlamentu.

Rivarola

pre 6 godina

Izgleda mi se da Baskonci kukavicki posmatraju sa sigurnog odstojanja :)
(Trampo, 27. oktobar 2017 21:58)

Ma jok. Oni se dali u kućno radinost i stare zanate. Kad je oni proiglase, ima da se 'čuje'.

Sim

pre 6 godina

@ja

Terorizam je uvek tu. Pa i do skoro je bio. U srcu evrope,da. Ne navijam za otcepljenje, da se razumemo, ali me iskreno interesuje dugorocni ishod ovoga.

armada

pre 6 godina

ove fore vratite ''normalno i legalno'' su floskule. U prevodu to znaci mi cemo kao vrhovna vlast Spanije normalno i legalno da vas pohapsimo jer ste optuzeni za pobunu . Ugasimo pobunu i postavimo nase ljude na celo Katalonije. To je to

MecVez

pre 6 godina

Ja ne verujem sta citam ovde . Ja jesam za to da i Katolonija i Kosovo i kod god hoce nek bude s kim hoce ili samostalno,ali jeste vi svesni da to nije rupa od zemlje kao Srbija. Neko je pitao kako ce ih naterati ako su nezavisni. Pa dobro jesi ti lud? Videces kad ih potrpaju po zatvorima kao bele lale, spanija sve racune moze da zamrzne i dovidjenja. Nazalost ali je tako. A ovaj ej samo gore naravio za Kataloniju, jer 43% po poslednjem popisu je za nazavisnost jedva drze taj njihov regionalni parlament a ne drzavu da osnuju. Imas 50% i malo preko za uniju sa spanijom i sta je Pucko da uradi? Nemojte vise da se lozite bezveze , Katalonija ce imati dve opcije milom ili silom i dovidjenja. Nazalost tako je.

ja

pre 6 godina

Bice to velika utopija za katalonce. Nemaju iza sebe ama bas nikog. Progutace ih drzava Spanija. To ce biti primer za ostale koji bi hteli da se cepaju. Jednostavno je to nemoguce. Nije Spanija Srbija, ozbiljna je to drzava sa ozbiljnim politicarima. Zavaravamo se mi da je Kosovo otvorilo pandorinu kutiju. Mi smo za ostatak sveta kutija sibica. Zar verujete da ce doci do rata u sred Evrope???

Rade republika srpska

pre 6 godina

Nama se salje slika da je Citava Katalonija za samostalnost. To nije istina. Cak je pola parlamenta napustilo. Veliki narod Katalonije je za ostatak u Spaniji.

Petar

pre 6 godina

Ljudi ja vas ne razumem ove sto pisete dole sa separatistima, zivela Spanija i slicno. Pa Katalonci nisu Spanci, oni su drugi narod kojima se cak i jezik razlikuje jos vise nego slovenski i srpski, ima ih skoro 10mio ako se ne varam i sve sto zele je da imaju svoju drzavu i zive svoj zivot kako sami hoce. Sto je to takav problem? Svaki narod u svetu treba da ima svoju drzavu ako to zeli, a Kosovari nisu narod jer ne postoje a Albanci vec imaju drzavu. Zato zivela Katalonija i Kosovo je Srbija.

Neron

pre 6 godina

E, sada i u narednom periodu slijedi jako gorka lekcija države Španije, SAD, EU i svih zapadnih sila za oko polovinu stanovništva Katalonije koje sada želi nezavisnost ali će se nakon nje jako pokajati i moliće na kraju državu Španiju da im ostavi i ovaj stupanj autonomije koji su uživali do sada...
A ta lekcija će biti jako poučna za sve one regione u EU koji naivno misle da mogu doći do nezavisnosti bez podrške zapadnih sila... U stvari mogu da proglase nezavisnost na papiru ali u praksi ne mogu da je ostvare...
I neće biti nikakvog oružanog sukoba i ratovanja jer ga država Španija ne želi zbog sebe i zbog zapadnih sila koje joj to ne bi dopustile, a Katalonija ne može ratovati jer nema i ne može dobiti ni oružje ni stranu vojnu podršku.
Već u vrlo kratkom vremenu će uslijediti izbacivanje Katalonije iz EU, jako oštre maks. ekonomske sankcije države Španije, EU i zapadnih sila, bankovne i trgovačke, zabrana putovanja za stanovništvo i političare iz Katalonije,... Sve nametnute sankcije će već za nekoliko mjeseci do te mjere oslabiti katalonsku ekonomiju da će i ova polovina stanovništva koja sada kaže Si zahtjevati ostavku današnjih lidera i nove izbore.

Bosanac

pre 6 godina

Ова прича о некаквој независности Каталоније је глупост и фарса... Тако ће и завршити. Подршка Шпанији у одбрани свог уставно-правног поретка и хвала им што они никад нису признали тзв независно "Косово". Елем, Пућдемону и другим каталонским лидерима имам поручити само једно: ако желите бити независни, протјерајте са своје територије НАТО базе, изађите из ЕУ и уведите своју валуту (одбаците евро и франкфуртску банку)! Излазак из Шпаније би након тога био само формалност. Шта, волите ЕУ, евро и НАТО, а мрзите Мадрид? Тако сам и мислио...
(Владо Бања Лука, 27. oktobar 2017 23:0) Ovo bi trebalo da bude upozorenje i za manji BiH entitet, kojem i ti pripadaš...

Kaka

pre 6 godina

Spanija ima kljuc. Moze da zaledi sve racune kome hoce u Kataloniji. Pucamenko ide u zatvor. Sef policije nesmije da ignorise ostavku. Katalanija je izgubljena

Raca

pre 6 godina

Živela nezavisna Katalonija !!!!

Samo hrabro napred slobodni i ponosni katalonski narode.
Ne dajte da vas zaplaši mentalitet preživelih kolonijalnih osvajača i ostataka Frankove ideologije i razmišljanja.

I za sve vas koji će te reći: A Kosovo ?!
Ne,ne,i ne !!
Kosovo i Katalonija nisu i nikada neće biti isto.Nema paralele.
Katalonci su svoji na svome,nikome ništa ne otimaju,niti prisvajaju tuđe.Bore se da povrate svoju samostalnost i nezavisnost od Španije,isto kao što se i Srbija kroz svoju istoriju borila za nezavisnost koja joj je pripadala.Svaki dobronameran čovek i mi Srbi treba da ih u tome podržimo.

Владо Бања Лука

pre 6 godina

Ова прича о некаквој независности Каталоније је глупост и фарса... Тако ће и завршити. Подршка Шпанији у одбрани свог уставно-правног поретка и хвала им што они никад нису признали тзв независно "Косово".
Елем, Пућдемону и другим каталонским лидерима имам поручити само једно: ако желите бити независни, протјерајте са своје територије НАТО базе, изађите из ЕУ и уведите своју валуту (одбаците евро и франкфуртску банку)! Излазак из Шпаније би након тога био само формалност. Шта, волите ЕУ, евро и НАТО, а мрзите Мадрид? Тако сам и мислио...

nikola

pre 6 godina

Kad bi madrid manje ubirao breskve iz katalonije ne vi doslo do ovoga , nego madrid je ubirao plodove a kataloncima ostavjao grane i stablja onda nastaje pobuna zbog plodova posto ja ih odgledujem i sve sto ide a neko drugi se penje na stablo i ubire, e nece moci cise.

čokoladni šimpanza

pre 6 godina

A ko će da sprovede zaključke španske vlade ako ih Puđdemon ignoriše a katalonska policija otkaže poslušnost i stane uz katalonsku vladu?

Petar

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je u pravu a ko ne (Kosovo, Katalonija, Krim...) vec o tome ko ima iza sebe Ameriku a uz nju EU. Kosovo ima i imalo je a Katalonija nema i cao zdravo, zavrsena prica pre nego sto je pocela

goran

pre 6 godina

Kako mogu da raspisuju izbore u drugoj nezavisnoj državi? To je agrrsorski čin EU sada treba da primeni one principe kojima nam trljaju nos 18 godina, a naši političari da pokažu da su istima privrženi

posmatrač

pre 6 godina

svi koji vide Spaniju kao ozbiljnu drzavu neka ne zaborave da ako njihova policija ili vojska ispali i jedan metak ili ne daj Boze ubije nekoga u Kataloniji sama sebi potpisuje nelegitimnost i kapitulaciju. Katalonci sve rade mirno i uz podrsku naroda....

Hasta la vista, activista!

pre 6 godina

Pazi nas podrzavamo separatizam u Kataloniji , ali ne na Kosovu. Koja dvolicnost naroda.
(312, 27. oktobar 2017 22:01)

Pazi tebe, podržavaš nezavisnost Kosova, ali ne i Katalonije. Koja dvoličnost 'aktivista'.

čokoladni šimpanza

pre 6 godina

A ko će da sprovede zaključke španske vlade ako ih Puđdemon ignoriše a katalonska policija otkaže poslušnost i stane uz katalonsku vladu?

Rivarola

pre 6 godina

Ne radi se o tome ko je u pravu a ko ne (Kosovo, Katalonija, Krim...) vec o tome ko ima iza sebe Ameriku a uz nju EU. Kosovo ima i imalo je a Katalonija nema i cao zdravo, zavrsena prica pre nego sto je pocela
(Petar, 27. oktobar 2017 21:16)

Sirija nas uči da nikad ne reci nikad. I oni imaše sve te koje ti nabrooja iza sebe, pa mrka kapa. Ili je i to 'sui generis'?

Vojvodjanin

pre 6 godina

Znači ništa od nezavisne Vojvodine, R. Srpske, Istre, Dalmacije, Lombardije, Bavarske, Baskije, Skotske i Kurdistana? Šteta... jao, zaboravio sam Kosovo... ali ono je već nezavisno, kao i Krim, Juzna Osetija... bla, bla... Mislim da su pravila igre pravednija i jednostavnija u objektu za pružanje sexulanih usluga nego u parlamentu koji je demokratski orijentisan. Zaista.

draganstain

pre 6 godina

Izvinite dame i gospodo, koji ste komentarisali secesionizam Katalonije, ali za ovako nešto veliko, finansijske i ljudske resurse ima samo USA. Niko tamo ne mrzi nikog, to se organizuje decenijama.

Uros Djurdjevic Prejaki #32

pre 6 godina

mozeli b92 da nam da enketu da mi glasamo jesmo li za ili ne Katalonije? 
Posto vidim da se Srbija digla na noge.
(roki, 27. oktobar 2017 22:32)

Bravo Roki, bas tako, odlican predlog. Samo ne znam cemu tolka zainteresovanost u Srbiji zbog otcepljenja Katalonije, pa Spajnci nisu ni culi za Kosovo a kamoli da znaju da se otcepilo od nas.

Mare

pre 6 godina

Nisu postovali ustav svoje zemlje Spanije i sada ce biti sankcionisani zbog toga. To tako ide u normalnom svetu - krsis ustav ides u zatvor a ne krsis ustav i dobijes pare i moc od zapada.

bot na kvadrat

pre 6 godina

Pazi nas podrzavamo separatizam u Kataloniji , ali ne na Kosovu. Koja dvolicnost naroda.
(312, 27. oktobar 2017 22:01
Nije to nasa dvolicnost,nego spanska,Spanija nas je bombardovala i ucinila sve sto je u njenoj moci da Kosovo bude nezavisno,tu je bio i Havijer Solana kao gen.sek. NATO,a sada kao nesto ne priznaju Kosovo,puna podrska nezavisnoj Kataloniji,neka im se vrati milo za drago.

Nenad-EU

pre 6 godina

Spaniju boli uvo, EU joj je podrska...
(Che, 27. oktobar 2017 20:36)

Protiv volje naroda se ne može. Mogu jedino da ih isprovociraju a to svakako nije dobra opcija.

Miki

pre 6 godina

Da i mi post mortem raspustimo Kosovsku skupstinu i raspisemo nove izbore
(i mi, 27. oktobar 2017 20:42)

Kosovska skupština je proglasila nezavisnost od Srbije u leto 1990. Milošević je tada raspustio tu skupštinu, ali sledećih 9 godina je odbijao da raspiše nove izbore.

BeKo

pre 6 godina

"Vera je kao i ljubav: ona se ne da nametnuti. Zato i jeste uzaludan svaki trud da se ona državnim merama uvede ili učvrsti".

Arthur Schopenhauer

Pera

pre 6 godina

Ne brinem se ja za Spance! Imaju oni veterana za ovakve situacije, zove se Havijer Solana. Sada ce da im lepo objasni kako treba da prihvate realnost na terenu, i sve ce biti lepo i civilizovano, a Katalonija ce postati nezavisna drzava uz srecnu i veselu Spaniju sto se to dogodilo! Cak ce to tako svesrdno prihvatiti, da ce pitati i Baskiju da li zeli da bude nezavisna, sto vise teritorije uzme, to je Spanija srecnija i zadovoljnija!

косовар

pre 6 godina

Купио сам чипс, пребацио канал на CNN, ... Када почиње сукоб Шпанске полицје и Каталонског народа ?

Mare

pre 6 godina

Najveća prepreka za Katalonija nije čak ni to što nemaju podšku niti jedne države, već to što su i medjusobno podeljeni. Naime, sada jeste izglasana nezavisnost, ali šta će biti za par godina kada na vlasti budu stranke koje su protiv nezavisnosti? Jednostavno će poništiti deklaraciju. E to je problem ove priče. Za Kataloniju bi bilo mnogo značajnije da su sve političke stranke u njihovom parlamentu za nezavisnost, jer bi u tom slučaju bilo osigurano da bez obzira na poteze Madrida, pa čak i nakon odrzanih izbora koje Madrid sprovodi u Kataloniji, deklaracija o nezavisnosti neće biti poništena. Trebao je Pućdemon da radi još dosta vremena na nezavisnosti, za početak da proba da dobije sigurniju podršku u Parlamentu.

cokoladica

pre 6 godina

Kao fol Amerika i EU su uz Spaniju i protiv nezavisnosti. Samo cekaju da padne prvi mrtav, pa da zapocnu komadanje Spanije.Zivi bili pa videli. Ali znate sta je nainteresantnije? Dogodice se u citavoj EU. Mrze se jos perverznije nego mi sa Hrvatima i Slovencima. Novac kako ih je spojio tako ih i razdvaja.

BG

pre 6 godina

Otcepljenje ludom radovanje. Mogu da ucine nesto samo ako uzmu oruzije. Medjutim da li vredi davati zivote za politicke hirove katalonskih foteljasa? Mi (i svi u ex YU) su bili naivni pa ginuli za Slobu, Tudjmana i Aliju. Po meni ovo je totalna glupost...

kondor

pre 6 godina

U redu izbori, i na njih izađe 30% i imaš neku vlast odanu Španiji, a ovi koji su za nezavisnost bojkotuju i imaš ih na ulici da rešavju stvar.Napraviš takvu situaciju pogodnu za stvaranje terorističkih akcija.
I na kraju si stvorio problem, koji dugo ili nikad nećeš rešiti.

Sim

pre 6 godina

@ja

Terorizam je uvek tu. Pa i do skoro je bio. U srcu evrope,da. Ne navijam za otcepljenje, da se razumemo, ali me iskreno interesuje dugorocni ishod ovoga.

Djura

pre 6 godina

rekao je Rahoj i dodao da je cilj da se Katalonija vrati u "normalno i legalno stanje" što je pre moguće, preneo je AP.
Mislim da je jako tesko, gotovo nemoguce, vratiti “normalno i legalno” stanje, bilo gde, kada se radi o separatizmu.

Granota

pre 6 godina

U Kataloniji je počelo i 1936. god. Još fale samo Internacionalne brigade. Bravo za Slobodnu Republiku Kataloniju.
(milanr, 27. oktobar 2017 20:57)

A znamo i kako se završilo. A i to kako su '45 svi čekali da Saveznici uđu u Španiju i svrgnu Franka. Kad tamo, a ono međutim...

evrodezintegracije

pre 6 godina

Na kraju hladnog rata sve 3 federacije na porazenom istoku su se raspale.
Ni jedna federacija na pobednickom zapadu se nije raspala vec se nemacka federacija prosirila.
To je ono sto Spaniju odrzava, kao i Belgiju, Italiju itd. Da su na porazenoj strani NATO bi ih naoruzao da zarate i da se raspadnu odavno.

Rivarola

pre 6 godina

Izgleda mi se da Baskonci kukavicki posmatraju sa sigurnog odstojanja :)
(Trampo, 27. oktobar 2017 21:58)

Ma jok. Oni se dali u kućno radinost i stare zanate. Kad je oni proiglase, ima da se 'čuje'.

MecVez

pre 6 godina

Ja ne verujem sta citam ovde . Ja jesam za to da i Katolonija i Kosovo i kod god hoce nek bude s kim hoce ili samostalno,ali jeste vi svesni da to nije rupa od zemlje kao Srbija. Neko je pitao kako ce ih naterati ako su nezavisni. Pa dobro jesi ti lud? Videces kad ih potrpaju po zatvorima kao bele lale, spanija sve racune moze da zamrzne i dovidjenja. Nazalost ali je tako. A ovaj ej samo gore naravio za Kataloniju, jer 43% po poslednjem popisu je za nazavisnost jedva drze taj njihov regionalni parlament a ne drzavu da osnuju. Imas 50% i malo preko za uniju sa spanijom i sta je Pucko da uradi? Nemojte vise da se lozite bezveze , Katalonija ce imati dve opcije milom ili silom i dovidjenja. Nazalost tako je.

armada

pre 6 godina

ove fore vratite ''normalno i legalno'' su floskule. U prevodu to znaci mi cemo kao vrhovna vlast Spanije normalno i legalno da vas pohapsimo jer ste optuzeni za pobunu . Ugasimo pobunu i postavimo nase ljude na celo Katalonije. To je to