Francuska neće tek tako priznati nezavisnost Katalonije

Francuska neće priznati Kataloniju ako unilateralno proglasi nezavisnost, izjavila francuska ministarka za evropske poslove Natali Loazo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2017.

10:02

Francuska neće tek tako priznati nezavisnost Katalonije
Tanjug-AP, arhiva

"Ukoliko bude usvojena deklaracija o nezavisnosti, ona će biti unilateralna i neće biti priznata" istakla je Loazo za CN njuz, preneo je Rojters.

"Katalonija ne može biti definisana glasanjem koje je organizovao pokret za nezavinsnost pre nedelju dana", rekla je Loazo i dodala da kriza mora biti rešena kroz dijalog na svim nivoima španske politike.

Ishitrena odluka o priznavanju nezavisnosti koja bi usledila nakon takve unilateralne deklaracije, značila bi bekstvo Francuske od odgovornosti, istakla je francuska ministarka za evropske poslove.

"Ukoliko bi bila priznata nezavisnost, o čemu se uopšte ne razgovara, najneposrednija posledica bila bi automatski izlazak (Katalonije) iz Evropske unije", navela je Loazo.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti koji je španski sud suspendovao, a vlada u Madridu proglasila nezakonitim. Referendum je obeležilo policijsko nasilje i veliki broj povređenih građana i policajaca.

Više od 90 odsto građana koji su izašli na referendum izjasnilo se za otcepljenje od Španije, mada je na referendum izašlo manje od polovine birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: