Sreda, 20.09.2017.

09:05

Ombudsman pozvao Obradovića da prekine štrajk glađu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić pozvao je sinoć direktora i glavnog i odgovornog urednika Vranjskih novina Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu

Izvor: Tanjug

Ombudsman pozvao Obradovića da prekine štrajk glađu
Tanjug, arhiva

Pašalić je, gostujući na RTV, javno pozvao Obradovića da prekine štrajk glađu "ako veruje u institucije", jer, kako je rekao, "institucije će delovati po pritužbi ili službenoj dužnosti".

Vranjske novine su u stečaju i ugašene su, a Obradović od juče ujutru štrajkuje glađu. On jesinoć prebačen u vranjsku bolnicu, a ispred Vlade Srbije održan je skup podrške.

I SINOS pozvao na prekid štrajka

I Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je Obradovića da prekine štrajk glađu, a Poresku upravu Vranja da objavi razloge i nalaze inspekcijske kontrole "Vranjskih novina".

SINOS podseća Obradovića da je on, zajedno sa predstavnicima novinarskih udruženja i organizacija pre godinu dana u Nišu ubeđivao Jovicu Vasića da odustane od tako radikalnog protesta i da, uz podršku i solidarnost kolega, nastavi svoju borbu.

"Isti apel danas upućujemo dugogodišnjem uredniku i vlasniku 'Vranjskih novina'", navodi se u saopštenju SINOS-a i dodaje da u tom sindikatu razumeju da se gašenjem "Vranjskih" Obradović suočio sa egzistencijalnim problemom.

SINOS konstatuje da je medijska "reforma" ugasila mnoge medije u Srbiji u kojima su radili odlični novinari, danas sezonski radnici, te da godinama bezuspešno ukazuje da će novinari biti lak plen vlastima dok ne budu smeli da se organizuju i zaštite na način na koji to rade kolege u Evropskoj i Svetskoj federaciji novinara.

SINOS takođe ukazuje da su za izuzetno tešku medijsku situaciju u Srbiji u najvećoj meri odgovorni novinari i medijski radnici, te da je medijska koialicija, čiji je jedan od predstavnika bio i Obradović.

"Svaka vlast želi da kontroliše medije. Ova je našla idealne partnere u medijskoj koaliciji. Sve su sami odradili: isterali državu iz medija, 'raščistili teren' da ih kupe lokalni tajkuni, oćutali zakonske izmene kojima je dozvoljeno da vlasnici medija budu kompanije iz of šor zone...I sve su to uradili da bi doveka bili JEDINI članovi konkursnih komisija i medjusobno delili budžetske pare", navodi SINOS

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: