Američki policajac: Ne brinite, ubijamo samo crnce VIDEO

Policajac savezne američke države Džordžija izazvao je burne reakcije javnosti kada je procurio video-snimak na kojem govori da oni "ubijaju samo crnce".

Izvor: B92

Petak, 01.09.2017.

12:37

Američki policajac: Ne brinite, ubijamo samo crnce VIDEO
Foto: Thinkstock

Poručnik Greg Abot najavio je povlačenje iz policije u Kobu u Džordžiji nakon što su mu nadređeni nagovestili otkaz jer se pojavio video-snimak toga kako on u julu prošle godine ženi u automobilu, koju je zaustavio zbog rutinske kontrole, govori „Ne brinite, ubijamo samo crnce“, piše „Vašington post“.

Abot, koji trideset godina radi u policiji je, kako se vidi na snimku sa nadzorne kamere, zaustavio automobil radi rutinske kontrole, a žena koja se nalazi u vozilu govori da „ne želi da spusti ruke kako bi uzela mobilni telefon jer je videla mnogo video-snimaka na kojima policajci ubijaju ljude“.

On joj na to govori: „Ali vi niste crnkinja, ne brinite. Mi ubijamo samo crnce. Samo crnce ubijamo, zar ne? Sve snimke koje ste videli, na njima samo crnce ubijamo, je li tako?“

Poručnika su na konferenciji za novinare opisali kao ‘časnog policajca’ koji je počinio veliku grešku.

"Ne znam šta je mislio, ali znam što je rekao", dodali su na konferenciji.

Policijska Kancelarija za neprikladne rasističke komentare saznala je u sredu za ovaj slučaj nakon što su videli snimak kog se dokopala ABC-jeva televizija WSB. Do kraja istrage Abot je suspendovan, ali njegov advokat kaže da u potpunosti sarađuje i da njegovu izjavu treba posmatrati u kontekstu.

Šef policije, međutim, kaže da bez obzira na kontekst, izgovora za ovakav komentar - nema.

Podsetimo, 2015. i 2016. godine u SAD dogodilo se više ubistava Afroamerikanaca koje su počinili pripadnici policije, a zbog kojih je američka, ali i svetska, javnost bila uzrujana i ogorčena zbog ponašanja policijskih službenika.

SAD: Policija ubila Afroamerikanca

SAD: Policija ubila još jednog crnca, dete gledalo VIDEO

Čikago: Policija ubila još jednog nenaoružanog crnca VIDEO

SAD: Policija ubila crnca zbog elektronske cigarete VIDEO

SAD: Policajka ubila nenaoružanog crnca nasred puta VIDEO

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: