Kina odbacuje primedbe zbog bolesnog Nobelovca

Kina danas odbacila kao "nedogovorne" primedbe SAD na način na koji se odnosi prema Nobelovcu Liju Sjaobou, koji je zbog teške bolesti pušten iz zatvora.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

10:46

Kina odbacuje primedbe zbog bolesnog Nobelovca
Thinkstock

Kineske vlasti su Liju, koji je u zatvoru, prethodno dale slobodu da se leči jer mu je dijagnostikovan karcinom sa smrtnim ishodom. Sjedinjene Americke Države zatražile su od Pekinga da mu dozvoli da se slobodno kreće.

Nijedna zemlja nema prava da se meša i iznosi nedogovorne primedbe o kineskim unutrašnjim stvarima, izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih posova Lu Kang, preneo je AFP.

SAD su zatražile od Pekinga da dozvoli Liju Sjaobou da se slobodno kreće i bira lekare koji će ga lečiti.

Kineske vlasti su ga pustile na slobodu da bi mogao da se leči nakon što su lekari dijagnostikovali da boluje od karcinoma sa smrtnim ishodom, izjavio je njegov advokat Mo Šaoping AFP. "On sada prima terapiju u bolnici u Šenjangu (na severoistoku Kine). Nema posebne planove, samo prima terapiju", izjavio je njegov advokat.

Mo je rekao da je Lijuu dijagnostifikovan kancer 23. maja, a da je pušten iz zatvora narednog dana.

Kineski disident i aktivista za ljudska prava Liju (54) osuđen je na 11-godišnju kaznu zatvora zbog "protivdržavnih aktivnosti". Bivši profesor književnosti postao je poznat kao lider štrajka tokom protesta na Trgu Tjenanmen 1989.

On je tada osuđen na 20 meseci zatvora, zatim je tokom 1990. proveo tri godine na "na ponovnom obrazovanju" i više meseci u kućnom pritvoru.

Liju je više puta istakao da kazna koja mu je izrečena ne samo da je povredila kineski ustav, već i osnovna ljudska prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: