Rusija objavila poverljive dokumente o WW2

Ministarstvo odbrane Rusije je za godišnjicu početka Drugog svetskog rata objavilo više od 100 stranica obelodanjenih uspomena sovjetskih vojnih komandanata.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.06.2017.

16:22

Rusija objavila poverljive dokumente o WW2
Foto: GettyImages

Kako je saoopšteno iz te institucije, dokumenti sa kojih je skinuta oznaka poverljivosti pripadaju Centralnoj arhivi Ministarstva odbrane i sadrže odgovore vojnih komandanata na pet ključnih pitanja u vezi sa istorijskim komandovanjem sovjetske armije.

U odgovorima se nalazi detaljna informacija o tome kako su se pozicionirale vojske Pribaltičkog, Kijevskog i Beloruskog kruga prema „Planu odbrane državnih granica 1941. godine“.

Istovremeno, opisano je i kakav je bio nivo borbene gotovosti ruske vojske kada je reč o odbrani ruskih granica.

Među dokumentima mogu se pronaći i memoari pojedinih pripadnika sovjetskih snaga o prvim sukobima sa pripadnicima nemačke vojske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: