"Nema razloga za brigu zbog poziva na vojne vežbe"

Pozivi za vojne vežbe stigli su proteklih dana na adrese većeg broja stanovnika Novog Beograda, pa su se građani ovog dela prestonice uznemirili.

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

16:32

screenshot/PRVA

Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić kaže da pozivi nemaju nikakve veze sa bezbednosnom situacijom ili migrantskom krizom, već se radi o redovnoj praksi.

"Niko nema razloga za bilo kakvu brigu. U pitanju je redovna aktivnost Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i radi se o pozivanju vojnih obveznika koji se nalaze u rezervnom sastavu na vojne vežbe. To važi za osobe koje su služile vojni rok sa oružjem. Ko god se nalazi u rezrervnom sastavu VS ima ratni raspored i mađi je od 60 god može da očekuje poziv za vojnu vežbu".

Krivokapić ističe da svrha obuke rezervnog sastava nije samo odbrana zemlje, već i elementarne nepogode, u kojima su vojni rezervisti uvek imali značajnu ulogu.

"Imali smo nedavno poplave koje su uništile Srbiju. Tada smo imali razrađen model pozivanja rezervnog sastava. Na taj način imali bismo dobro organizovanu efikasnu celinu koja bi mogla da odreaguje u jako kratkom vremenskom periodu", kaže Krivokapić.

Negativna hipoteka nekadašnje JNA, koja je zvala rezerviste na vojnu vežbu, pa ih slala na front, ostala je u amanet i današnjoj Vojsci Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: