Građani Hrvatske glasaju na lokalnim izborima

U Hrvatskoj su u 7.00 otvorena birališta.

Izvor: B92

Nedelja, 21.05.2017.

10:00

Građani Hrvatske glasaju na lokalnim izborima
Foto: Tanjug

Na njima ćeoko 3,7 miliona birača birati članove predstavničkih tela jedinica lokalne i regionalne samouprave, opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i njihove zamenike.

Biraće se i zamenici opštinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz redova pripadnika nacionalnih manjina. Pripadnici nacionalnih manjina biraju iste opšte liste i kandidate kao i svi birači, a dodatno imaju pravo da biraju i zamenike opštinskih načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda svoje manjine u jedinicama gde je to pravo utvrđeno.

Državljani drugih država EU po prvi put mogu da biraju i da budu birani u predstavnička tela, ali oni ne mogu da biraju izvršnu vlast, odnosno opštinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Na lokalnim izborima ne može da se glasa izvan mesta prebivališta.

Za oko 9.500 mesta u 576 lokalnih jedinica takmiči se oko 47.600 kandidata, što je za 9.000 manje nego na izborima pre četiri godine. Biračka mesta biće otvorena do 19 časova, a prve rezultate Državna izborna komisija počeće da objavljuje na svojim stranicama posle 21.00.

Najzanimljiviji su izbori za gradonačelnike četiri velika grada – Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, gde se očekuje neizvesna trka i verovatni drugi krug za dve nedelje.

Uz borbe za velike gradove biće zanimljivo i u dalmatinskim županijama, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj, gde se očekuje glavna bitka izmedu doskorašnjih koalicionih partnera u vlasti - Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Mosta, kao i u Metkoviću, odakle su vođe Mosta. Dalmatinske županije su tradicionalno naklonjene HDZ.

Kampanja za lokalne izbora bila je u senci krize vlasti pošto se neočekivano raspala vladajuća koalicija HDZ-a i Mosta, pa nije jasno postoji li uopšte parlamentarna većina.

Lokalni izbori su prvi pravi test za vladu desnog centra Andrej Plenkovića iz HDZ-a, a analitičari ocenjuju da će od rezultata izbora zavisiti i hoće li se uskoro ići i na parlamentarne izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: