Subota, 06.05.2017.

20:27

Da li je Darvinovoj teoriji odzvonilo u Srbiji? VIDEO

Da li je čovek nastao od majmuna ili nas je bog stvorio - pitanje je o kome svako može da ima mišljenje.

Izvor: B92

Da li je Darvinovoj teoriji odzvonilo u Srbiji? VIDEO

Nauka je čvrsto stala iza Darvinove teorije, koja se do danas usavršavala i napredovala. Ipak u Srbiji ponovo postoje i oni koji bi da revidiraju Darvina.

166 ljudi, među kojima su akademici, profesori univerziteta i srednjih škola, filozofi, sociolozi, pravnici, ekonomisti, inženjeri, umetnici, novinari i sveštena lica podržali su peticiju hirurga u penziji Radmila Rončevića, koji tvrdi da je Darvinova teorija evolucije zasnivana na spekulacijama.

"Mi smo u peticiji koju smo izneli pobili osnovne i glavne stavove teorije evolucije", kaže Radmilo Rončević, pokretač peticije.

Peticija nema dodirnih tačaka sa naukom, tvrdi profesorka evolucione biologije Biljana Stojković i dodaje da je to još jedan napad kreacionista, koji smatraju da je sve nastalo od boga na nauku.

"Mi smo sada naterani da polemišemo kao ljudi koji se ozbiljno bave naukom sa ljudima koji ne znaju o čemu pričaju. To je ovde najveći problem", navodi Biljana Stojković, profesorka evolucione biologije.

Ipak, inicijator peticije kaže da iza nje ne stoji crkva. I da on lično nema veze sa kreacionizmom. Poziva na javnu debatu.

"Nije svejedno kako ce naša deca, pokoljenja shvatiti kako je nastao život i šta je čovek. To nije malo pitanje. To je veliko nacionalno pitanje", smatra Rončević.

"Debate sa njima svode se na pričanje o nečemu što drugi sagovornik niti prihvata, niti razume. Nauka ni ovde ne može da ima problem sa kreacionistima, sa ovakvim ljdudima. Ne može nauka da bude poljuljana ovim inicijativama. Ono što jeste opasnost, jeste kako će se ovo odraziti na obrazovanje", ističe Stojkovićeva..

Nije prvi put da se u Srbiji pokreće pitanje ukidanja darvinove teorije eovolucije u obrazovanju. Pre 14 godina sličnu ideju imala je ni manje ni više nego ministarka prosvete Ljiljana Čolić. Najnovija peticija stigla je i među poslanike. Da li će je i oni razmatrati?

"Meni je zapanjujuća ta peticija, jer skupštinski odbor za obrazovanje raspravlja o svemu što se tiče obrazovanja. Ali tu se traži da se iz sistema obrazovanja izbaci, oni kažu smanji, jedna naučna teorija. Zamislite da sad neko kaže sumnjiv je Njutnov zakon. To nije naučno telo koje treba da raspravlja o tome", smatra Žarko Korać iz skupštinskog odbora za obrazovanje.

Teorija evolucije nije jedina koja se danas dovodi u pitanje. Poslednjih godina je sve jača kracionistička kampanja čiji je cilj da ubedi ljude da živimo na ravnoj ploči.

Pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: