SAD se povlače iz Saveta UN za ljudska prava?

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa razmatra povlačenje iz Saveta UN za ljudska prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

12:25

SAD se povlače iz Saveta UN za ljudska prava?
Foto: Gettyimages

Administracija optužuje Savet da nije fer prema Izraelu i da su u njegovm članstvu i zemlje u kojima se krše ljudska prava, piše portal Politiko.

Trampovi savetnici razmatraju i koliko je ovo telo korisno, a očekivana diskusija o mogućem napuštanju izazvaće uzbunu kod međunarodnih aktivista koji su već zabrinuti da će se pod Trampom SAD manje baviti stanjem ljudskih prava u svetu.

Kako prenosi Politiko, konačnu odluku o eventualnom povlačenju doneće državni sekretar Reks Tilerson, ambasador SAD pri UN Niki Hejli i američki predsednik.

Savet UN za ljudska prava osnovan je 2006. godine, kao zamena za Komisiju UN za ljudska prava, koja je bila oštro kritikovana zbog toga što su zemlje članice postale i one s lošom reputacijom kada su u pitanju ljudska prava, pa zbog toga Komisija nije mogla da do kraja ispunjava svoju misiju.Situacija sa Savetom postala je slična, s obzirom da su među 47 članica i Kina i Saudijska Arabija, dve zemlje poznate po učestalim kršenjima ljudskih prava.

Bušova administracija je odbila da se pridruži smatrajući da to ne bi bilo korisno, dok se Obamina administracija priključila, kako bi pokušala da na Savet utiče iznutra.

Još nije poznato kada će Trampov kabinet doneti odluku o članstvu, a za sednicu Saveta koja počinje danas najavljeno je prisustvo američke delegacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: