"Da objasne kako kriminalac uđe da isprobava vojno oružje"

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je da će rešenje afere koju je pokrenuo Vojni sindikat Srbije biti veoma bolno za sistem.

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2017.

12:21

On je istakao da će biti tako jer će neko morati da objasni kako je moguće da neko ko je kriminalac uđe u vojni objekat i koliko je država sposobna da uspostavi elementarnu kontrolu u oružanim snagama.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da u sistemu bezbednosti, i u vojsci i policiji, od anije postoji sprega pojediniaa sa kriminogenim elementima, ali da smo se sada prvi put našli u apsurdnoj situaciji da službe bezbednosti pokazuju nepoverenje prema pojedinim novinarima koji prate vojna pitanja, a ne uspevaju da primete da im osobe sa naslovnih strana tabloida ulaze u kasarne da isprobaju novo oružje kupljeno za vojsku.

"Postoje momenti kada država ima potrebu da koristi ljude s one strane zakona, nisu na to imuni ni Amerika ni Rusija, nismo ni mi. Ali se onda ne slikate sa tim ljudima, ne dovodite ih u kasarne da pucaju i svakako im ne dodeljujete plakete povodom 13. maja", rekao je Radić.

Vojni sindikat Srbije podneo je u ponedeljak krivične prijave protiv dvojice visokih oficira Vojske Srbije zbog finansijskih malverzacija, ali i zbog toga što su, navodno, omogućili ljudima u javnosti poznatim kao "Vučko, Sale Mutavi i Velja Nevolja" da van radnog vremena koriste strelište, naoružanje i municiju VS kako bi uvežbavali gađanjaeiz vatrenog oružja.

Aleksandar Stanković, poznati i kao Sale Mutavi, ubijen je u oktobru prošle godine u oružanom napadu u Beogradu, dok je Veljko Belivuk, koji nosi nadimak Velja Nevolja, uhapšen jer policija smatra da je povezan s ubistvom Vlastimira Miloševića.

Radić je rekao da postoji paradoksalna situacija da Ministarstvo odbrane dokazuje da je sve urađeno pre 2012. godine bilo loše, a nakon toga dobro, ali da je praksa pokazala da to nije tako.

"Par afera koje su pokrenute, da bi se pokazalo da se sistem čisti od kriminalaca, ispale su komične. Čoveka su optužili da je sam kupio radar, a par godina se ništa ne radi na tom slučaju. Niti je optužnica podignuta, niti su odustali. A onda se toleriše veza između nekih pripadnika vojske i kriminalnih struktura", rekao je Radić.

On je dodao da ne želi da ulazi u to da li su pojedinci korišćeni za infiltraciju u huliganske navijačke grupacije, ali da postoje ljudi koji ni pod kojim uslovima ne smeju da nose uniformu Vojske Srbije.

Komentarišući saopštenje Ministarstva odbrane da će sarađivati na tom slučaju sa nadležnim organima i da neće biti zaštićenih, Radić je rekao da je na taj način stavljeno do znanja da je prijava Vojnog sindikata Srbije "udarila u metu", ali da ostaje da se vidi ko će biti proglašen odgovornim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: