“Spajdermen” Tomić: Slike sam ja ukrao, želim ih nazad

Vjeran “Spajdermen” Tomić izjavio je pred sudom u Francuskoj na suđenju za krađu slika vrednih 100 miliona evra da je on Arsen Lupen.

Izvor: B92

Sreda, 01.02.2017.

20:45

“Spajdermen” Tomić: Slike sam ja ukrao, želim ih nazad
Foto: GettyImages

Zagrebački “Jutarnji” piše da je suđenje trojici osuđenika za jednu od najvećih pljački umetnina u ovom veku donelo nove obrate.

Kako navode, jedan od njih trojice osuđenih Džonatan Birn, pred sudom je u suzama izjavio:

“Slike sam bacio u smeće. Počinio sam najveću grešku u svom životu. To što sam uradio je monstruozno, ali uhvatila me panika, osećao sam da mi je policija za vratom, nisam znao što da činim, činilo mi se da me prisluškuju, da me špijuniraju gde god krenuo. Otišao sam po Modiljanijevu sliku koju sam stavio u sef u banci, uzeo i ostale umetnine koje su se bile u mom studiju, sve sam ih uništio, pocepao na sitne delove i bacio u smeće zgrade u kojoj živim”.

Reč je o pet slika koje su 2010. godine ukradene iz Muzeja moderne umetnosti u Parizu, delima Pikasa, Matisa, Modiljanija, Braka i Ležea koja se procenjuju na sto miliona evra, a koje nikada nisu pronađene.

Više o tome kako su slike ukradene i kako je “Spajdermen” upao u muzej, možete pročitati – OVDE.

Birn, inače pariski trgovac satovima, tvrdnju da je slike bacio u kontejner ponovio je tri puta, ali ni sudija, ni tužilac, ni odbrana ne veruju da je to istina.

“Jutarnji” navodi da oni koji poznaju Birna kažu da je on “previše inteligentan da bi uništio remek-dela”, pa se veruje da slike još postoje, ali da se nalaze van Francuske.

Pominju se neke azijske zemlje u koje je Birn putovao poslednjih godina.

Birnu ne veruje ni njegov saučesnik i navodni mozak cele operacije kojem preti i najviše godina zatvora – Vjeran “Spajdermen” Tomić.

“Slike sam ukrao ja i sada želim da ih Birn vrati”, izjavio je Tomić na sudu.

Pre nego što je ušao na sud, Tomić – visok, mršav muškarac u kasnim četrdesetim godinama, u sivoj jakni s kapuljačom – okupljenim novinarima je kratko rekao: “Koja je moja uloga? Ja sam Arsen Lupin”.

Arsen Lupin je čuveni francuski lopov nastao iz pera Morisa Leblanka sa kojim su Tomića mediji ranije neretko poredili.

Zagrebački portal navodi da je Tomić francuski legionar hrvatskog porekla, da je rođen u Francuskoj, ali da se veruje da su njegovi roditelji u tu zemlju došli iz Hrvatske. Sumnja se da pripada grupi kradljivaca umetnina u kojoj je još nekoliko pojedinaca iz bivše Jugoslavije i koja navodno deluje još od šezdesetih godina prošlog veka.

Mediji ga zovu “Spajdermen”, navodno može da uđe u bilo koji prostor bez obzira na visinu. Kada je ušla u njegov stan, policija je pronašla užad, rukavice, cipele za penjanje, luk i strelu sa kablovima koji mogu podneti ljudsku težinu, kao i niz umetničkih monografija.

Tomić je navodno izvrstan poznavatelj istorije umjetnosti, a sam je za sebe u više navrata rekao da je “ljubitelj umetnosti”.

Rekao je da je u muzej došao da ukrade Ležea i eventualno Modiljanija, slike koje je naručio treći čovek na optuženičkoj klupi – Žan Mišel Korvez, trgovac antikvitetima i nekada moćan, navodno i beskrupulozan poslovni čovek, čije je poslovno carstvo propalo.

Korvez (61) je svedočio pred sudom da je i dobio navedene slike, po dogovoru. Na početku je dao Tomiću 34.000 evra za Ležea, ali nije bio siguran hoće li ostale “vruće” umetnine moći da proda jer je to nemoguće na otvorenom tržištu.

“Jutarnji” ističe da tu u priču ulazi Birn koji sada tvrdi da je uništio slike. Korveza je brinulo to što su slike već nekoliko meseci u njegovoj prodavnici, pa ih je pokazao Birnu. Birn se navodno dogovorio da kupi Modiljanija za 80.000 evra i tu je sliku stavio u sef u banci, a ostale je umetnine je čuvao u svom studiju.

Međutim, kako kaže, kada je godinu dana nakon krađe policijska istraga bila sve bliže rešenju, uspaničio se.

Tomiću se sudi za krađu javnog kulturnog dobra, a Korvezu i Birnu za preprodaju ukradene robe. Optuženi su i za zaveru kako bi počinili krađu. Ako ga osude, Tomić bi po francuskim zakonima mogao da dobije 20 godina zatvora, a ostala dvojica po deset.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: