Oliver Ivanović - poslednji politički zatvorenik u Evropi

Oliver Ivanović je poslednji politički zatvorenik u Evropi, on smeta albanskim političarima, ali i liderima sa severa KiM, kaže novinar Milivoje Mihajlović.

Izvor: B92

Petak, 27.01.2017.

17:05

Oliver Ivanović - poslednji politički zatvorenik u Evropi

Gostujući u Kažiprstu, on je rekao da postoji milion dokaza za njegovu tvrdnju i da je za tri godine kroz iskaze 100 svedoka samo jedan okrivio Ivanovića.

"Problem je što sve traje predugo. Ima tu političkih motiva i Ivanović je sklonjen sa političke scene u periodu kada su se dešavale važne stvari na Kosovu", rekao je Mihajlović.

Mihajlović, koji je Ivanovićev dugogodišnji prijatelj, kaže da on nikada nije bio "čovek od oružja", niti je bio u bilo kakvoj vojsci.

"Kada god bi dolazilo do sukoba sa Britancima ili Francuzima, njega su zvali da smiruje tenzije. Objektivno, on je vodio ljude na severu, on je bio simbol otpora da se ne očisti i sever Kosova. U svemu ovome vidim i deo osvete, jer je sprečeno etničko čišćenje na severu Kosova", kaže Mihajlović.

Gost Kažiprsta navodi da u celom slučaju vidi aktuelnu albansku političku scenu, jer je za njih Ivanović nezgodan protivnik.

"On je umeren, zagovara dijalog, jedan je od retkih koji veruje u to. Takođe, ima odlične veze u diplomatskim krugovima. Nijedan važan nije promašio viđanje sa njim", kaže Mihajlović.

Takođe, on navodi da je Ivanović i konkurencija liderima sa severa.

"Prvo su govorili da je nemački čovek, pa američki, a on je taj koji je sada u zatvoru", kaže Mihajlović.

Kako kaže, problematično je da postoji suđenje Oliveru Ivanoviću, a nijedno za "čišćenje 200.000 Srba" sa teritorije.

"To je pokušaj da se napravi simetrija srpske krivice sa albanskom, pred formiranje famoznog specijalnog suda. Sudi se Ivanoviću, a niko ne pomišlja da na sudu budu oni koji kontrolišu heroinsku rutu ili oni koji su trgovali organima", kaže Mihajlović.

U celom slučaju vidi i nemoć Beograda za bilo kakvu reakciju na Kosovu.

"Beograd nije uradio dovoljno, on može da pomogne advokatima ili finansijski, ali ništa drugo ne može. Ivanović je bio i tema u Briselu, ali tu je međunarodni sudija, kosovski Euleks i garancija Beograda ne može ništa da uradi, jer se tako poništava kosovsko pravosuđe", kaže Mihajlović.

Na kraju, ipak, kaže da veruje da će Ivanović biti oslobođen.

Lider Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović uhapšen je pre tačno tri godine i na konačnu presudu čeka i dalje. Ivanović je prvostepeno osuđen u januaru 2016. godine za ratni zločin na devet godina zatvora, iako ga većina svedoka nije dovela u vezu sa tim zločinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: