Napeto u Subotici: "Rat" DSHV i SNS, pismo Vučiću...

U Subotici je već nekoliko dana napeto između predstavnika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i odbornika Srpske napredne stranke.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.12.2016.

20:27

Napeto u Subotici:

Sve je počelo na prošlonedeljnoj sednici, na kojoj je smenjen član Saveta Festivala evropskog filma, u čiju odbranu je stao predsednik DSHV.

“Ukoliko političke snage budu gradile kadrovsku politiku u području kulture na način privrženosti i lojalnosti, onda ćemo imati situaciju, koja je bila na delu za vreme Informbiora”, rekao je Tomislav Žigmanov, predsednik DSHV.

“Zamolio bih vas kolega da ne upoređujete nas sa vremenima Informbiroa, niti su uslovi takvi, niti ste vi taj koji treba da izgovara za ovom govornicom. Kad ja budem čuo da ste podigli glas da zaštite Srbe u Hrvatskoj kao manjinu, šta sve preživljavaju, onda ću vam dozvoliti i ovde da dižete glas i da nas nazivate ovako kako nas nazivate, zamolio bih vas da birate reči”, kazao je Stevan Bakić, odbornik SNS u Skupštini Subotice.

Ova razmena mišljenja za skupštinskom govornicom u Subotici bila je povod da na adresu premijera Srbije stigne otvoreno pismo predsednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u kojem ga obaveštava da su odbornici naprednjaka pretili Hrvatima. Autor pisma kaže da Hrvati u Vojvodini ne smeju biti taoci hrvatsko-srpskih odnosa.

“Postojeći model političke prezentacije nije adekvatan, ne odgovara manjinskim zajednicama, naročito hrvatskoj kao ranjenoj zajednici, kao zajednici koja ima specifičan položaj u Srbiji, gde još uvek postoji antihrvatsko raspoloženje, gde još uvek postoje napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima, gde mi svakodnevno iskušavamo doređenu vrstu posledica tih napetosti”, navodi Žigmanov.

Sasvim suprotno mišljenje o položaju Hrvata u Vojvodini čuli smo od drugog predstavnika te nacionalne zajednice, inače članice Hrvatskog nacionalnog veća i odbornice u gradskom parlamentu.

“Što se tiče ugroženosti položaja Hrvata, o njoj u Subotici nikad nije bilo govora. Ni u ratnim vremenima, položaj Hrvata u Subotici nije bio ugrožen do te mere u kojoj politički predstavnici hrvatske nacionalne zajednice vole i često rade”, smatra Josipa Ivanković, član Hrvatskog nacionalnog veća.

Odbornik SNS Stevan Bakić, zbog čijeg govora je Žigmanov odlučio da piše premijeru, tvrdi da na spornoj sednici nije bilo nikakvih pretnji Hrvatima.

U pisanom odgovoru redakciji B92 navodi da je Žigmanov zloupotrebio govornicu i ono što se ne poklapa s njegovim stavovima, po običaju, okarakterisao kao nacionalističko.

"Slobodni smo da Vam kažemo da SNS neće dozvoliti da je ni na koji način optužujete za, kako rekoste, „program političkog kastratizma“, a vaša konstatacija da „kadrovska politika koju SNS vodi sliči situaciji za vreme Informbiroa“ izrečena u istom danu kada ste se obratili pismom stranačkom lideru tog istog SNS-a tražeći zaštitu od njega, dovoljno govori o vama i stepenu Vašeg licemerja", naveo je Bakić.

Do sporenja između naprednjaka i DHSV došlo je nakon razrešenja Zoltana Šifliša, inače kadra SVM, koji je do tada bio član Saveta Festivala evropskog filma Palić. Takvoj odluci se usprotivio Žigmanov, rekavši da je Šifliš eliminisan jer nije simpatizer SNS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: