Unesko usvojio novu kontroverznu rezoluciju o Jerusalimu

Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu usvojila je još jednu kontroverznu rezoluciju o statusu očuvanja Starog grada u Jerusalimu.

Izvor: B92

Sreda, 26.10.2016.

15:22

Unesko usvojio novu kontroverznu rezoluciju o Jerusalimu
Foto: GettyImages

Za nju Izrael tvrdi da negira jevrejske duboke veze sa svetim mestom Brdom hrama.

Komitet za svetsku baštinu je posle tajnog glasanja odlučio da Stari grad ostane na listi ugroženog svetskog nasleđa, kritikujući Izrael zbog odbijanja da stručnjacima Uneska omogući pristup svetim mestima u Jerusalimu kao bi odredili njihov status očuvanja.

U dokumentu se mesto koje Jevreji nazivaju Brdo hrama pominje samo pod arapskim nazivom Al-Haram al-Šarif (Uzvišeno utočište). To je najsvetije mesto u judaizmu, a u islamu treće po značaju posle Meke i Medine u Saudijskoj Arabiji.

Na Brdu hrama su nekada bili drevni jevrejski hramovi, a sada su tamo džamije Al-Aksa i Kupola na steni, a pod njim Zid plača.

Izvršni odbor Uneska je prošle sedmice usvojio rezoluciju u kojoj se takođe Brdo hrama pominje samo pod arapskim nazivom, što su osudili Izrael i njegovi saveznici.

Ambasadorka SAD u Unesku Kristal Niks Hajns izjavila je da su takve rezolucije "jednostrane i zapaljive" i da štete kredibilitetu Uneska.

Za rezoluciju je glasalo 10 članova Komiteta za svetsko nasleđe, dva su bila protiv, a osam uzdržano.

Sveto mesto u Jerusalimu je na Uneskovoj listi od 1982. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: