Roditelji 12 godina bez istine: Ko je ubio gardiste?

Porodice nastradalih gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića zapalile su sveće ispred ulaza u kasarnu Karaš.

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2016.

20:14

Roditelji 12 godina bez istine: Ko je ubio gardiste?
B92

Oni su razočarani jer ni posle 12 godina nema istine o tome kako su stradali gardisti. Traže prijem kod premijera i formiranje komisije.

Svakog 5 oktobra roditelji i celokupna javnost postavljaju pitanje ko je ubio Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića. 12 godina odgovora nema.

“Mi roditelji se nadamo da se jednom otkrije ko nam je pobio decu jer smo mi poslali decu državi i vojsci da služe”, kaže Petar Milovanović.

“Porodice su uporne i očekuju tu pravdu da će kad-tad izaći”, dodaje Janko Jakovljević.

Premijer Aleksandar Vučić na zahtev roditelja gardista da ih primi odgovorio je da će dati sve od sebe da nađe vremena da razgovara sa njima, ali da nije ni sudija ni tužilac. Advokati roditelja traže i da bude formirana komisija koja će se baviti slučajem Topčider.

Nekadasnji predsednik nezavisne komisije koja se bavila slučajem, Božo Prelević smatra da to nema smisla.

“Svaka komisija je potpuno besmislena dalje. Ovde treba da se traži ko je to počinio. Jedino se to ne radi i sada se to razvodnjava opet nekim komisijama, da nas primi ovaj da nas primi onaj. U kakvoj zemlji mi živimo ako neko treba tužiocu da da mig da radi svoj posao. Onda to nije vladavina prava”, kaže Prelević.

Posle pogibije vojnika nekadašnji Vojni sud sproveo je istražne radnje, a veštaci koje je angažovao zaključili su da je Jakovljević ubio Milovanovića, a onda pucao u sebe.

Međutim, nezavisna komisija, koja je formirana po nalogu tadašnjeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozara Marovića, obavila je svoj uviđaj, ekshumirala leševe, sprovela sudsko-medicinsko i balističko veštačenje i zaključila da je gardiste ubila treća osoba.

“Vi ako vidite da nema traganja za počiniocem, vi vidite u stvari da je ta snaga koja sakriva istinu i sprečava istragu mnogo jača od ove koju čine mediji uglavnom i porodica. Koji traže da se pronađe ne samo počinilac nego i motiv tog bezumnog čina”, dodao je Prelević.

Sada je za postupanje u ovom slučaju nadležno Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: