Indonežani evakuišu turiste zbog erupcije vulkana

Indonežanske vlasti evakuisale su oko 1.100 turista posle erupcije vulkana Barudžari na ostrvu Lombok, a tragaju za ostalim turistima koji borave u toj oblasti.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 28.09.2016.

09:42

Indonežani evakuišu turiste zbog erupcije vulkana
screenshot

Vulkan Barudžari, manje uzvišenje u okviru kratera planine Rindžani, počeo je bez prethodnog upozorenja da izbacuje veliki stub pepela juče po lokalnom vremenu, zbog čega su bili odloženi letovi na aerodromima u Lomboku i u susednom Baliju.

Stub pepela dizao se do 2.000 metara u visinu. Portparol Agencije za upravljanje prirodnim katastrofama Sutopo Purvo Nugro rekao je danas da se oko 400 stranih i lokalnih turista registrovalo od nedelje da se penju na planinu, koja je popularna turistička destinacija, s polaskom od mesta Sembalun, oko 11 kilometara udaljenog od kratera.

Nema izveštaja o mogućim povređenim u erupciji.

"Spasilački tim poslat je jutros na planinu da evakuiše turiste", rekao je on.

Indonežanske vlasti su saopštile da tragaju za 389 turista koji su se nalazili u blizini vulkana.

Vlasti su preporučile turistima da ostanu najmanje tri kilometara udaljeni od vulkana koji se aktivirao. Vulkan svake godine privlači hiljade planinara. Nivo uzbune za vulkan Barudžari podignut je juče ali i dalje je za dva stepena niži od najvišeg stepena uzbune.

Oblak pepela koji dolazi od vulkana nije danas izazvao nikakav poremećaj u vazdušnom saobraćaju, rekao je portparol ministarstva saobraćaja.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: