Goati: Poraženi da podrže Šutanovca, to je dobro za DS

Sociolog Vladimir Goati ocenio je da bi za Demokratsku stranku bilo dobro da i poraženi kandidati podrže novoizabranog predsednika te partije Dragana Šutanovca.

Izvor: B92

Nedelja, 25.09.2016.

12:27

Goati: Poraženi da podrže Šutanovca, to je dobro za DS
Foto: Tanjug

Kako kaže, time bi omogućili da u dobrom duhu demokratije DS krene "punim jedrima" ka mestu koje zaslužuje u redosledu političkih partija u Srbiji.

U izjavi agenciji Beta, Goati je rekao da pobeda Šutanovca na unutarpartijskim predsedničkim izborima za njega predstavlja određeno iznenađenje, ali da sama činjenica da su izbori održani u demokratskim uslovima predstavlja veliko postignuće za DS.

"Za mene je ovo iznenađenje... Očekivao sam da pobedi dosadašnji predsednik (Bojan Pajtić). Međutim, mislim da bi sada bilo dobro da se svi (poraženi kandidati) skupe i Šutanovcu daju maksimalnu podršku da bi DS, nerazjedinjena frakcijama, postigla ono što se od nje očekuje", rekao je Goati.

Govoreći o ranije najavljivanoj mogućnosti reintegracije stranaka koje su potekle iz DS, poput Socijaldemokratske stranke (SDS) Borisa Tadića, Goati je ocenio da Šutanovčeva pobeda neće imati naročiti uticaj na taj proces jer je tu problem, pre svega, sujeta lidera stranaka.

"Lideri stranaka, po prirodi stvari, opsednuti su vlastitim egoizmom i ne verujem da će sada SDS da se ponovo priključi DS. Čak iako su Tadić i Šutanovac u kumovskim odnosima, čini mi se da Tadić nije uspeo da prevaziđe lični ego, a od njega zavisi da li će se to dogoditi", rekao je Goati.

On je pohvalio način na koji su sprovedeni unutarstranački izbori u DS ali i samu činjenicu da je izbor novog predsednika poveren članovima, umesto da ga "nameće neki stranački politbiro".

"Ostale naše stranke od takvih izbora beže kao đavo od krsta pa u nekim imamo doživotne predsednike a druge se ugase kada njega više nema", rekao je Goati.

Članovi Demokratske stranke izabrali su u subotu Dragana Šutanovca za predsednika DS a on je na tom mestu zamenio Bojana Pajtića.

Na izborima za predsednika i novo rukovodstvo DS glasalo je 60,71 odsto članova DS od registrovanih 18.459 birača, a Šutanovac je dobio 59 odsto glasova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: