Zašto Nemačku interesuje suđenje kapetanu Draganu?

Ugledni nemački „Zidojče cajtung“ ima specijalnog izveštača sa suđenja Draganu Vasiljkoviću koje je počelo u Splitu, piše Dojče vele.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2016.

18:01

Zašto Nemačku interesuje suđenje kapetanu Draganu?
Tanjug

Optužnica, naime, obuhvata i ubistvo jednog novinara tog lista 1991. godine.

„Dvadeset pet godina posle smrti reportera 'Zidojče cajtunga' Egona Skotlanda, čovek koji je osumnjičen za njegovo ubistvo, odgovora pred licem pravde. Pred Okružnim sudom u Splitu, u utorak (20.9.) počeo je proces protiv Dragana Vasiljkovića. On je poznat pod svojim ratnim imenom 'Kapetan Dragan' – iz vremena rata u Jugoslaviji, kada je bio instruktor i komandant jedne specijalne, srpske jedinice“, piše Zidojče cajtung.

„Optužnica protiv Vasiljkovića obuhvata ne samo ubistvo Skotlanda, već i zlostavljanje hrvatske policije i civila u logoru u Kninu, ubistvo dva hrvatska vojnika u kampu za obuku u Bruškoj i protivpravno grantiranje kuća, jedne crkve i jedne škole kod Gline. Vasiljković, koji pored srpskog, ima i australijski pasoš, odbacio je svaku odgovornost: 'Ova optužnica je vic'. Navodni dokazi optužbe su 'sve laži i lažne izjave', rekao je on prvog dana suđenja.“

„Egon Skotland ubijen je 26. jula 1991. godine u blizini Gline, kada je sa kolegom, u jasno označenom automobilu (PRESSE), tražio dopisnicu nemačke novinske agencije DPA, koja se u dogovoreno vreme nije vratila sa istraživačkog putovanja. Prema navodima tužilaštva, u to vreme je srpska specijalna jedinica pod Draganovom komandom, zajedno sa tenkovskom jedinicom Jugoslovenske narodne armije, pokušavala da preuzme policijsku stanicu u Glini, koju su bili zauzeli Hrvati. Tom prilikom, granatirano je i nekoliko susednih mesta, kako bi se stanovništvo primoralo na bekstvo. U granatiranju je, osim Egona Skotlanda, ubijen i jedan stanovnik Jukinaca.“

„Vasiljković je 2003. bio svedok na suđenju bivšem predsedniku Srbije Slobodanu Miloševiću, a 2004. se vratio u Australiju i pod pseudonimom radio kao učitelj golfa. Nakon što ga otkrila jedna australijska novinarka, uhapšen je 2006. na osnovu hrvatskog naloga za hapšenje i 2015, posle devet godina pravne bitke, izručen je Hrvatskoj.“

„Draganovi advokati rekli su da u optužnici nije jasno zašto je njihov klijent kriv za smrt Skotlanda i još jednog čoveka u Glini: 'Nema dokaza da je Vasiljković imao komandnu odgovornost. Metak koji je ubio Skotlanda mogao je da ispali i vojnik JNA ili hrvatski borac',“ završava „Zidojče cajtung“ prvi iz najavljene serije izveštaja sa suđenja Vasiljkoviću u Splitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: