Napad na LGBT aktivistu u centru Beograda

Gej aktivista i organizator Parade ponosa Boban Stojanović napadnut je u centru Beograda oko 15 h, potvrđeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 22.08.2016.

18:04

Napad na LGBT aktivistu u centru Beograda
Foto: Thinkstock

Kako je Tanjugu rečeno, policija je dobila prijavu i po njoj će postupati.

Stojanovića su napala dvojica nepoznatih napadača na uglu ulica Carice Milice i Brankove.

On je razgovarao telefonom kada je jedan od napadača počeo da dobacuje: „Evo ga peder!“ da bi mu nakon toga zadao snažan udarac u predelu nadlaktice i nastavioda mu se unosi u lice uz prozivanje Stojanovića na osnovu seksualne orijentacije. Stojanović je uspeo da se odmakne od napadača koji su nastavili da ga ponižavajućim tonom, pred građanima koji su se tu zateklli, nazivaju „pederom“, saopštili su organizatori Parade ponosa u Beogradu.

"Kao i posle svakog napada osećam se uplašeno i ljuto. Ovo nije prvi napad koji doživljavam i prvo što mi padne na pamet nakon toga je – moglo je i gore. To nije u
redu. Siguran sam da sam ja danas samo jedan od nekoliko LGBT osoba koje su u Srbiji napadnute. Moja je obaveza da o tome govorim, dok će većina nas da ćuti.
Navikli smo i prihvatili da živimo u svakodnevnom strahu, da ignorišeno nasilje koje nam se dešava, a da diskriminaciju doživljavamo kao sitnicu. Napadači koji su napali mene, mogli su da napadnu bilo koga drugog na bilo kom osnovu. Svi mi koji smo deo LGBT zajednice znamo da svaka fizička povreda prođe, ali da mržnja koju vidimo u očima onih koji nas maltretiraju i prebijaju, koji nas svakodnevno ponižavaju, ostaje dugo u sećanju i utiče da se osećamo nesigurno", rekao je Boban Stojanović.

Nakon napada Stojanović je prijavio slučaj policiji koja je izašla na lice mesta i potraga za počiniocima je u toku.

Grupa nevladinih organizacija najoštrije je osudila i izrazila protest zbog napada koji se desio u centru Beograda na Bobana Stojanovića, aktivistu za ljudska prava LGBT osoba.

"Podsećamo da je ovo samo jedan u nizu napada. Dva nepoznata napadača fizički su napala Bobana Stojanovića, koji je kao jedan od organizatora Parade ponosa i tokom ranijih godina bio često na meti nasilnika", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je, prema najnovijim podacima kojima raspolaže organizacija "Da se zna", koja evidentira slučajeve nasilja i diskriminacije prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta, u ovoj godini desilo se pet fizičkih napada.

"Od tog broja samo dva su prijavljena policiji što svedoči o visokom stepenu nepoverenja u državne institucije. To potvrdjuju i prvi rezultati Centra za istraživanje javnih politika sprovedeno u prvoj polovini 2016. godine. Prema navodima istraživanja značajan broj ispitanika rekao je da se retko obraća policiji jer nema poverenja da će MUP reagovati na njihovo obraćanje", istaknuto je u saopštenju.

"Podsećamo i da napadi na aktiviste i aktivistkinje ostaju nerešeni te je neosporan zaključak da ne postoji politička volja za kažnjavanje nasilnika. Apelujemo na društvo da se aktivira i pobuni protiv sistemske disrkiminacije i potpunog ignorisanja nasilja", naveli su u saopštenju Inicijativa mladih za ljudska prava, Gayten-LGBT, ERA - LGBTI Equal Rights Ašociation for Western Balkans and Turkey, Civil Rights Defenders, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava i "Da se zna" Parada Ponosa.

Omerović: Policija mora pronaći nasilnike

Predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović izjavio je da su nasilje nad LGBT osobama i pretnje na žalost dokaz da su osobe drugačije seksualne orijentacije i dalje jedna od najugroženijih grupa u Srbiji.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, povodom napada na jednog od organizatora Parade ponosa Bobana Stojanovića i ponižavanja na javnom mestu, podsetio da je to peti takav napad od početka godine.

Kako je naveo, policija mora pronaći nasilnike koji su sebi dali za pravo da na ulici fizički napadaju čoveka samo zato što je gej.

"Danas su napali nekoga zato što je gej sutra će nekoga zato što je Rom, prekosutra nekoga zato što je drugačiji po nekom trećem osnovu. Dokle?", upitao je Omerović.

On je istakao da država mora rešiti napad na Stojanovića i da mora pokazati da su svi građani jednaki i posebno mora kazniti one koji nasiljem pokazuju svoj odnos prema drugačijima.

"U suprotnom će strah biti taj koji će pratiti LGBT osobe, a nasilnici će se osećati moćno i nedodirljiivo! Državni organi ne smeju im to dozvoliti!", zaključio je Omerović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: