Omran Dakneš i Ajlan Kurdi - sudbine koje su potresle svet

Fotografija na kojoj Omran Dakneš mirno sedi u kolima Hitne pomoći obliven krvlju i prašinom i čeka pomoć još jedan je podsetnik horora sirijskog rata.

Izvor: B92

Petak, 19.08.2016.

00:22

Omran Dakneš i Ajlan Kurdi - sudbine koje su potresle svet
Screenshot

Prema izjavama pojedinih svedoka on ima pet godina, isto onoliko koliko i oružani sukobi besne u Siriji. Ali njegov izgled i način na koji ga drže dok ga spasavaju iz ruševina kazuju nam da Omran možda i nema toliko godina i da je tek dvogodišnjak.

On je živeo sa majkom, ocem, bratom i sestrom u sirijskom gradu Alepu kada im je kuća uništena u vazdušnim udarima ruskih i sirijskih snaga. Svi članovi Omranove porodice su povređeni, ali su svi spašeni.

Uznemirujuća fotografija, uz video snimak, koji je snimio Medija Centar iz Alepa brzo se proširila društvenim mrežama.

Miran dečak, umazan krvlju i prašinom, nijednog trenutka nije zaplakao. "Bio je u velikom šoku“, rekao je portparol Medija centra.

"Slika koju vi vidite sada se svakodnevno ponavlja u Alepu“, kaže Mustafa Al Sarouk, kamerman koji je snimio spasavanje Omrana.

"Svakog dana mi snimamo žrtve masakra u Alepu. Kada dođemo na mesto bombardovanja, avioni kruže nad nama“, dodaje on.

Omran je već napustio bolnicu. Prema rečima lekara, zadobio je samo lakše povrede.

Na hiljade civila ubijeno je u Alepu od početka sukoba. Među njima je veliki broj dece. Oko dva miliona ljudi ostalo je u tom, nekada najmnogoljudnijem sirijskom gradu, a mnogi su se zapitali da li treba ostati i rizikovati svoj i živote svoje dece ili rizikovati svoj i živote svoje dece i krenuti u beg preko mora.

Prošle godine, fotografija utopljenog trogodišnjaka Alana Kurdija postala je simbol migrantske krize, a sudanski umetnik naslikao je dve priče koje simbolizuju patnju miliona ljudi.

Na slici je kroz dve tragične sudbine mališana prikazao kakav izbor preostaje sirijskoj deci i mališanima sa drugih ratnih područja.

UPOZORENJE: SADRŽAJ JE UZNEMIRUJUĆI!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: