Mej: Bregzit je Bregzit, nećemo pokušavati da ostanemo

Najizgledniji kandidat za mesto premijera Velike Britanije Tereza Mej poručila je da će "stavit vladu u službu običnog naroda".

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.07.2016.

13:45

Mej: Bregzit je Bregzit, nećemo pokušavati da ostanemo
Foto: Gettyimages

Ona je navela da će izgraditi ekonomiju "koja će svima biti od koristi".

"Bregzit znači Bregzit, pa hajde da od toga napravimo uspeh", rekla je Mej u televizjskom obraćanju i dodala da je broj glasova pokazao iskonsku želju za promenama.

Terezi Mej je otvoren put do premijerske fotelje nakon što je ostala jedina u trci za mesto lider konzervativaca, nakon odustajanja Andree Lendsom.

Mej, koja se zalagala da Velika Britanija ostane u EU izjavila je, u okviru svoje kampanje, da će poštovati rezultat referenduma o istupanju iz bloka.

Kako prenose agencije, favorit za preuzimanje premijerskog mesta od Dejvida Kamerona, Tereza Mej izjavila je da neće pokušavati da ostane u Uniji niti će "pokušavati da, na mala vrata, ponovo pristupi Uniji".

"Biću veoma jasna: nećemo pokušavati da zadržimo Veliku Britaniju u EU i da se vratimo u nju na mala vrata. Bregzit znači Bregzit i mi ćemo ga uspešno sprovesti", rekla je Mejova na početku svoje kampanje za mesto predsednice Konzervativne stranke i vlade.

Mejova, koja se pre referenduma zalagala za ostanak Britanije u Uniji, kritikovala je "ekonomske lidere" u zemlji jer nisu pripremili tle za istupanje iz članstva.

Oko 1.000 britanskih advokata uputilo je otvoreno pismo odlazećem premijeru Dejvidu Kameronu u kojem traže od njega da proceni "prednosti i rizike" aktiviranja Člana 50. Lisabonskog sporazuma i pokretanja zvanične procedure izlaska iz EU, a podneta je i peticija za raspisivanje novog referenduma.

Vlada je u subotu isključila takvu mogućnost i u odgovoru potpisnicima peticije navela da će poštovati rezultate referenduma i pripremiti proces izlaska iz Unije.

Na pitanje kako će teći pregovori o pristupu zajedničkom evropskom tržištu, Mejova je odgovorila da je Velikoj Britaniji potreban najbolji mogući trgovinski sporazum o razmeni dobara i usluga.

"Izglasavanje Bregzita jasan je poziv da se pod kontrolu stavi slobodno kretanje ljudi", kazala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

20 h

Podeli: