Blerovo blefiranje sa nesagledivim posledicama

Sedam godina, deset miliona funti, 2,6 miliona reči, bilo je potrebno da bi se dobio odgovor da li je Britanija trebalo da učestvuje u invaziji na Irak.

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2016.

22:14

Blerovo blefiranje sa nesagledivim posledicama
Getty Images

U izveštaju komisije na čelu sa ser Džonom Čilkotom došlo se do zaključka da je tadašnji premijer Toni Bler tu odluku doneo bez ozbiljnih razloga.

Čilkot je zaključio da je Velika Britanija odlučila da se uključi u invaziju pre nego što su iscrpljene sve opcije za mirno rešavanje problema, kao i da vojna akcija nije bila poslednje rešenje.

Takođe, dodaje se da u martu 2003. godine, kada je invazija započeta, nije bilo neposredne pretnje od strane iračkog diktatora Sadama Huseina.

Tadašnji premijer je iskoristio navodnu pretnju iračkog režima kako bi ubedio britanske poslanike i javnost da je vojna akcija neophodna.

“Bler nije uzeo u obzir potencijalne posledice vojne akcije i oslonio se isključivo na svoja uverenja“, napisao je Čilkot.

Problematičan je i odnos Blera prema tadašnjem američkom predsedniku Džordžu Bušu. Naime, u nizu pisama Bler je izrazio vernost začuđujućih razmera, za koju Čilkot navodi da nije bila neophodna jer London i Vašington imaju toliko čvrste veze da bi i blago nesaglasje bilo sasvim u redu.

Na osnovu sopstvenih uverenja Bler je naveo da rezolucija UN 1441 koja se odnosila na Irak nije donela rezultate, pritom je prebacio krivicu na Francusku jer druga rezolucija nije usvojena.

Čilkot ističe i da britanska vojska nije uspela da uradi ništa dobro u Iraku, već da je posledica svega ponižavajuća odluka da se postižu dogovori sa protivnicima zato što je britanska vojska bila veoma loše opremljena.

Sve što se dogodilo potom, dodaje Čilkot, Bler nije predvideo, niti uzeo u obzir, čak su moguće posledice ovakvih odluka bile potcenjene. Uključujući i posledice po samu Britaniju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: