Mogerinijeva: EU da bude spremna da se brani od pretnji

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost EU Federika Mogerini zatražila je od Unije da učini više u pogledu sopstvene odbrane.

Izvor: B92

Utorak, 28.06.2016.

20:22

Mogerinijeva: EU da bude spremna da se brani od pretnji
Foto: Thinkstock

"Kao Evropljani mi moramo da preuzmemo veću odgovornost za našu bezbednost. Moramo da budemo spremni i voljni da odvratimo, odgovorimo i zaštitimo od sebe od spoljnih pretnji", navela je Mogerinijeva u izveštaju koji je podnela liderima EU na samitu u Briselu, a preneo AFP.

Agencija navodi da se britanski premijer Dejvid Kameron, iako je njegova država davala aktivne doprinose trenutno veoma ograničenim vojnim operacijama EU, stalno protivio bilo kakvoj ideji zasebne EU vojske.

AFP navodi da je izveštaj Mogerinijeve, koji je spreman godinu dana, izneo ambiciozne ciljeve EU u svetlu novih bezbednosnih izazova na istoku, naglašenih ukrajinskom krizom, i na jugu, pokrenutih nemirima širom Afrike i Bliskog istoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: