Za rušenje hrvatske vladei protiv toga

Ultimatum lidera Mosta Boža Petrova HDZ-u i Tomislavu Karamarku - ili prekomponovanje vlade ili novi izbori - naišao je na žestoka reagovanja.

Izvor: B92

Sreda, 08.06.2016.

18:11

Default images
Foto: Thinkstock

Među reakcijama su negodovanja, ali i odobravanja, a evroparlamentarci HDZ-a poručili su kolegama i šefu te stranke da ne ruše vladu i da ne učestvuju u prekomponovanju izvršne vlasti.

Evroparlamentaraci HDZ-a Davor Ivo Stier, Dubravka Šuica, Ivana Maletić i Andrej Plenković poručili su svojim kolegama da, u okolnostima krize vlade, svi zajedno treba da preuzmu političku odgovornost za Hrvatsku, te da je verodostojnost HDZ-a pred iskušenjem.

Ukazali su, kako je preneo Večernji list, na to da je interes države, vlade i stranke ispred interesa bilo kojeg pojedinca.

"U ovom trenutku smatramo da je, umesto rušenja vlade koju je HDZ formirao, u nacionalnom interesu njena stabilnost i funkcionalnost", navodi se u pismu.

"Jutarnji list" saznaje iz krugova u Evropskoj narodnoj partiji (EPP), čiji su članovi HDZ i HSS, da povodom dopisa koji su uputili kolegama u HDZ-u, hrvatski zastupnici te stranke u Evropskom parlamentu imaju podršku i mnogih evropskih kolega.

Oni, kako se navodi, ne žele direktno da se mešaju u unutrašnja pitanja Hrvatske vlade ili HDZ-a, ali kažu da žele stabilnost vlade i stabilnost HDZ-a kao njihovog člana.

List piše da u krugovima EPP-a smatraju da u ovom trenutku rušenje premijera Tihomira Oreškovića i njegove vlade ne bi bilo dobro ni za Hrvatsku ni za HDZ.

Karamarko je, s druge strane, juče novinarima rekao da HDZ ima potpunu podršku EPP-a, te da je Orešković razgovorom sa šefom te partije Manfredom Veberom zapravo samo hteo da prikupi političke poene za sebe.

"Ovo je neozbiljna politika od početaka, a ovo samo pokazuje da je neozbiljnost prisutna", rekao je za regionalnu N1 Ivica Puljak iz stranke Pametno nakon izjave Petrova.

Upitan šta je po njemu najizglednije - novi izbori i vlada ili ostanak premijera Tihomira Oreškovića, odgovara:

"Izbore priželjkujem, jer ne vidim kako bi ovi ljudi s ovim premijerom mogli nastaviti. Gledao sam sednicu vlade i vidim da ona ne može da funkcioniše", rekao je Puljak, dodajući da je za građane najbolja opcija da budu izbori.

"HDZ neće pristati na ultimatum", kratko je prokomentirao hadezeovac Ivan Šuker.

Silvano Hreja iz HSU je poručio: "Ili se skockajte ili napustite svoje pozicije", prenela je regionalna N1 TV.

Saborska zastupnica HNS-a Anka Mrak Taritaš kaže pak da dva potpredsednika vlade Karamarko i Petrov ne mogu davati jedan drugome ultimatum.

"Treba da sednu i da se dogovore. Ovu zemlju ne treba više voditi u smeru koji nije dobar. Ne radi se to tako da putem medija prozivaju jedan drugoga", rekla je Anka Mrak Taritaš. Na pitanje kakva bi izgledala vlada u kojoj bi HDZ odustao od opoziva premijera Tihomira Oreškovića odgovorila je: "Takva vlada bi trajala do sledećeg problema".

Čelnik HSS-a Krešimir Beljak nada se da će se iscrpiti sve mogućnosti da Hrvatska ne bi išla na izbore. "Ali mi je jako teško u ovom trenutku to poverovati", rekao je Beljak.

Upitan o stavu HSS-a o izglasavanju nepoverenja Oreškoviću Beljak je rekao da treba pričekati Predsedništvo stranke. "Moramo pričekati predsedništvo stranke da bi mogli reći. No, kako stvari stoje, mi ćemo ostati kod toga da gospodin Orešković treba da spakuje svoje kofere i vrati se u Kanadu", poručio je Beljak i dodao da hrvatsko društvo očekuje nove izbore.

Na pitanje da li veruje da bi se HDZ mogao odreći opoziva premijera Oreškovića da bi sačuvao vlast reformista Radimir Čačić je odgovorio potvrdno.

"Naravno da bi mogao! Sasvim sigurno postoji ozbiljan pritisak unutar HDZ-a, ali i Mosta, da se ide u tom smeru. Možda ne kao definitivno rešenje, samo kao prostor koji otvara vreme da se postignu neki dogovori."

Mostov zastupnik Ivica Mišić kazao je da bi najbolje rešenje za političku krizu bilo da premijer Orešković i dvojica potpredsednika, Tomislav Karamarko i Božo Petrov, odu iz vlade.

Mišić je novinarima u Saboru rekao da nije čuo izjavu Petrova da Most neće učestvovati u prekomponovanju vlade ukoliko Karamarko odluči da je ovu sruši.

"Nisam to slušao. Nismo razgovarali o toj temi, ali videćemo, verovatno će morati i Orešković da ide kao i svi ostali. Mislim da bi bilo najbolje da svi idu", poručio je Mišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: