UN: Izbeglice iz Idomenija premeštene u neljudske uslove

Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice zabrinuta je za i izbeglice koji su iz grčkog kampa Idomeni premešteni na nekoliko mesta, u "uslove ispod standarda".

Izvor: B92

Petak, 27.05.2016.

13:15

UN: Izbeglice iz Idomenija premeštene u neljudske uslove
GettyImages

Neki migranti odvedeni u "napuštena skladišta i fabrike" sa "nedovoljnim" zalihama hrane, vode, toaleta, tuševa i struje, saopštila je Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR).

Portparolka UNHCR-a Melisa Fleming pozvala je grčke vlasti da, uz finansijsku pomoć EU, brzo nađu "bolja alternativna rešenja" za neke od onih koji su evakuisani iz izbegličkog kampa kod Idomenija, blizu granice s Makedonijom.

Agencija UN je u saopštenju navela da je zabrinuta da su neke porodice prilikom iseljenja razdvojene, ali je dodala da je evakuacija sprovedena "bez primene sile".

Grčke vlasti su u četvrtak saopštile da je završeno iseljavanje izbeglica iz Idomenija.

U tom kampu, koji je u početku bio mesto za neformalni prolazak migranata na putu ka zapadnoj Evropi, bilo je smešteno više od 8.000 ljudi a u jednom trenutku ih je bilo više od 10.000.

Migranti su dva meseca blokirali međunarodnu prugu kod graničog prelaza Idomeni, pokušavajući da tom blokadom prinude Makedoniju da ih pusti kroz svoju teritoriju da bi nastavili put ka zapadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: