Lukač: Nećemo dozvoliti sukobe u Banjaluci 14. maja

U Banjaluci će 14. maja u isto vreme biti održani protesti koje organizuje opozicioni Savez za promene i miting koji je najavila vladajuća koalicija.

Izvor: B92

Sreda, 04.05.2016.

17:50

Default images

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je policija primila dva zahteva za održavanje dva mitinga u Banjaluci 14. maja, te da će u zavisnosti od procene biti doneta odluka o eventualnoj zabrani protesta.

Kako su preneli banjalučki mediji, Lukač je rekao da će biti procenjeno koliko će policijskih službenika biti angažovano tokom protesta, u zavisnosti od broja ljudi i namera zbog kojih će doći u Banjaluku.

"Ne preporučujem nikome da dolazi s lošim namerama u Banjaluku, jer nećemo dozvoliti da se u Banjaluci desi bilo šta loše, da neko razvaljuje grad, pravi određene sukobe ili slično", istakao je ministar policije.

Potpredsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je danas da opozicioni Savez za promene neće odustati od najavljenih protesta, uprkos najavama SNSD-a da će vladajuća koalicija u RS organizovati kontramiting, gotovo u isto vreme.

On je kao sramotnu ocenio izjavu generalnog sekretara SNSD-a Luke Petrovića da će "sve koji budu na protestima opozicije, 14. maja u Banjaluci, smatrati izdajnicima RS".

"To su borci, porodice poginulih, majke, mladi i sram vas bilo, Luka Petroviću, Milorade Dodiku i svih vas iz SNSD-a da izdajnicima njih nazivate... Time ste samo izazvali ogroman dodatni revolt građana, vi koji pljačkate RS godinama i odgovorni ste za nestanak tri milijarde KM građana RS. Danas ste likvidirali još jednu banku RS", kazao je Borenović novinarima u Banjaluci.

Borenović je rekao da su u opoziciji iznenađeni, pa čak i šokirani da je generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović danas ustvrdio i da su vladajuće stranke dobile odobrenje za kontraproteste 14. maja.

"Ili to govori da policija podstiče sukobe ili je SNSD spreman da mimo zakona sprovodi teror u Banjaluci. Oni će preuzeti odgovornost za bilo kakve sukobe i nemire 14. maja", ocenio je Borenović.

On je pojasnio da je Savez za promene 28. aprila uputio zahtev policiji da odobri mirno okupljanje građana RS.

MUP RS nije organ koji daje saglasnost, već samo može da zabrani određeno okupljanje u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u RS, i to najkasnije 24 sata pre skupa.

"Stoga je neverovatno da je generalni sekretar SNSD-a rekao da je MUP njima odobrio skup 14. maja", dodao je Borenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: