Pobunjenici: Vlast krši primirje, bilo napada

Sirijska pobunjenička grupa Džaiš al-Islam tvrdi da su sirijske vladine snage bacile dve improvizovane bombe i otvorile vatru na njene položaje.

Izvor: B92

Subota, 27.02.2016.

11:22

Default images
Foto: Beta, AP

Kako navode, u tih nekoliko incidenata prekršen je prekid vatre u Istočnoj Guti u blizini Damaska.

Istovremeno, ruska vojska je saopštila da je, u skladu sa sporazumom o prekidu vatre koji su dogovorili Moskva i Vašington, obustavila vazdušne napade na zone i oružane grupe u Siriji koje su uputile zahtev za prekid vatre, preneo je Tass.

Pozivajući se na navode komandanata grupe Džaiš al-Islam sa terena, portparol sirijske pobunjeničke grupe rekao je Rojtersu da su u jednom incidentu vladine snage upotrebile automatsko oružje.

Sirijski vojni zvaničnici za sada nisu dostupni za komentar, dodaje britanska agencija.

Rusija je u potpunosti obustavila vazdušne napade na one oblasti i oružane jedinice u Siriji koje su poslale zahteve za prekid vatre, odnosno na takozvanu "zelenu zonu", rekao je danas šef glavnog operativnog odseka Generalštaba ruske vojske Sergej Rudskoj, preneo je Tass.

Rudskoj je novinarima rekao i da su se sirijska vojska i 17 oružanih jedinica obavezale da će poštovati prekid vatre u Siriji.

Generalštab ruske vojske ranije tokom dana je saopštio da je Ministarstvo odbrane Rusije predalo Vašingtonu listu jedinica koje su se pridružile primirju u Siriji i koje ne smeju da budu napadane, a da je rusko Ministarstvo od američke vojske dobilo mapu o situaciji sa sirijskim prekidom vatre.

Prekid vatre stupio je u ponoć na snagu u Siriji kako je to dogovoreno na osnovu američko-ruskog plana za koji su se zaraćene strane obavezale da će ga poštovati, a kako su agencije izvestile oružje je uglavnom utihnulo u toj zemlji razorenoj petogodišnjim ratom.

Rojters je, međutim, javio da su najmanje dve osobe poginule kada je na ulasku u provinciju Hama eksplodirao automobil-bomba.

Za sada nije poznato ko je odgovoran za napad. Iz dogovora o primirju isključene su islamističke grupe, Al Nusra front i tzv. Islamska država, što unosi zebnju u održivost primirja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: