Džihadisti ušli u bazu AU, tvrde da su ubili 63

Ekstremisti Al Šababa, grupe bliske Al Kaidi, napali su bazu mirovne misije Afričke unije na jugozapadu Somalije. Islamisti tvrde da su ubili 63 vojnika u bazi.

Izvor: B92

Petak, 15.01.2016.

08:10

Džihadisti ušli u bazu AU, tvrde da su ubili 63
Foto: Beta/AP, arhiva

Na desetine naoružanih boraca Al Šababa napali su vojnu bazu koju vode trupe iz Kenije, a koje su deo snaga Afričlke unije u gradu El Ade, nedaleko od kenijske granice.

Napad su započeli bombaši samoubice automobilima-bombama, a zatim su militanti upali u bazu i počela je razmena vatre sa mirovnjacima, rekao je zvaničnik kenijske vojske Ahmed Hasan za AP.

Prema njegovim rečima. obračun vatrenim oružjem u bazi još uvek traje.

Ekstremisti navode da su zauzeli bazu i ubili više od 60 kenijskih vojnika, ali za sada nema zvanične potvrde te informacije.

"Naši borci su ušli i nakon teške razmene vatre, preuzeli smo bazu", portoparol vojnih operacija Al Šababa šeik Abdiasis Abu Musab za Rojters.

On je dodao da su vojnici Afričke unije pobegli iz baze.

BBC prenosi izjave meštana koji tvrde da su pripadnici Al Šababa podigli svoju zastavu na zgradi mirovne misije AU, a zatim su paradirali gradom noseći tela ubijenih kenijskih vojnika.

Jedan mestanin El Adea rekao je u telefonskoj izjavi britanskom mediju da se najpre čula jaka eksplozija, a zatim je usledila pucnjava.

"Videli smo borce Al Šababa, a videli smo i kenijske vojnike kako beže. Baza je sada u rukama Al Šababa. Videli smo i zapaljena vojna kola i tela vojnika na sve strane", rekao je meštanin i dodao da nema civilnih žrtava i da je mnogo ljudi napustilo grad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: