Zašto Republikanski kandidati sve više psuju?

Republikanski kandidati takmiče se u psovanju kako bi privukli pažnju i izborili se sa Donaldom Trampom, koji je trenutno favorit, piše "Njujork Tajms"

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

15:49

Default images
Foto: Beta/AP

Različiti su razlozi što su reči kandidata tako začinjene - ima tu "mačizma", posebno pošto je ponovo u fokusu nacionalna bezbednost, ali i pokazivanja vitalnosti, sirovosti i spremnosti da se nađača graja.

Senator Rend Pol ocenio je da je predloženo povećanje bezbednosti na uštrb slobode "sranje". Džeb Buš, jedan od dostojanstvenijih učesnika republikanske trke, takođe je pokazao sklonost ka nekim blažim psovkama.

"Dođavola, mi smo Amerikanci", uzviknuo je nedavno na skupu u Nju Hempširu, mada niko nije sugerisao drugačije.

Kandidati koji se nadaju da će u psovkama nadmašiti Trampa, bivšu rijaliti zvezdu, skoro izvesno će biti poraženi, navodi njujorški list.

Tramp je nedavno za prijateljstvo kandidata Džeba Buša i Marka Rubija rekao da je "političko sranje" i dok je u Ohaju okupljenima dva puta poručio da mogu da se "klade u svoje dupe" da će vratiti tehnike ispitivanja davljenjem. U skorašnjem intervjuu povodom Tvitera je rekao: "Tretirajte nas pošteno. Inače ću istvitovati govna iz tebe".

Ovakvi ispadi jasno stavljaju do znanja u kojoj meri Tramp, predvodnik u vulgarnosti na ovim izborima, nastavlja da diktira tempo trke u kojoj vodi još od leta.

I ranije je bilo bilo psovanja, ali ne u ovoj meri. Džordž Buš mlađi je uhvaćen kako psuje o izveštaju "Njujork tajmsa", dok je i senator Džon Mekejn u trci 2008. umeo da bude prost.

Ovogodišnji izbori su lišeni možda i najživopisnijeg kandidata s rečima pošto je potpredsednik Džo Bajden odlučio da se ne kandiduje. Povodom usvajanja zakona o reformi zdravstva u Beloj kući je predsedniku Baraku Obami rekao, mada nije znao da će reči zabeležiti, "ovo je velika je..na stvar".

Bajdenova psovka, kao i Dordža Buša mlađeg slučajno je dospela do javnosti. Ali ovako često, namerno psovanje kandidata u obraćanju publici nije zabeleženo u moderno doba.

Tim trendom nisu zadovoljni ni neki republikanci.

Glavni strateg Mita Romnija, kandidata republikanaca na prošlim izborima, rekao je da Tramp toliko psuje "zato što mu je potrebna pažnja i zato što ne može da se kontroliše", i dodao da nijedno od ta dva nisu kvaliteti potrebni predsedniku.

Član Republikanskog nacionalnog komiteta Henri Barbur kaže da je to sve "deo ove čudne ere rijaliti televizije".

Izbori za predsednika SAD se održavaju u novembru sledeće godine, ali u februaru počinju stranačka glasanja po državama na osnovu kojih će biti određeni kandidati partija koji će se suočiti u novembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: