Slovenija pojačava mere, ali ograda se ne pominje

Slovenačka vlada odlučila je da pojača mere u očekivanju povećanja broja izbeglica, ne navodeći izričito da li će one uključiti i postavljanje žičane ograde.

Izvor: B92

Utorak, 10.11.2015.

00:43

Default images
Foto: Tanjug

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Đerkeš Žnidar rekla je u ponedeljak u Briselu da vlada razmišlja da primeni "tehničke mere" i da bi ograda mogla da kroz nekoliko dana bude podignuta na ključnim delovima granice.

"Ovo može da se dogodi. Međutim, to ne mogu da kažem sa izvešnošću jer to zavisi od drugih (koalicionih) partnera", rekla je ona posle sastanka ministara unutrašnjih poslova EU.

Komercijalna televizija POP TV je u međuvremenu javila da je Slovenija dobila 120 kilometara žičane ograde koju je kupila od Mađarske. Pored toga, vlasti su se već dogovarale sa vlasnicima zemlje o postavljanju ograde duž granice.

Nove mere su planirane, prenela je slovenačka agencija STA, dok Slovenija očekuje povećan priliv migranata predstojećih dana. Nema detalja o tim merama, a očekuje se da će premijer Miro Cerar o tome održati konferenciju za novinare sutra ujutro.

U kratkom saopštenju, vlada navodi da je odlučila da preduzme "unapređenje mere" kao odgovor na krizu.

Dolazeći na sednicu vlade, zamenik premijera Dejan Židan je rekao da odluke još neće biti javno saopštene, jer je deo debate poverljiv.

On je rekao da su donete dve odluke i najavio sutrašnju konferenciju Cerara na kojoj će biti saopšteni detalji.

Ministar spoljnih poslova Karl Erjavec rekao je pre sastanka vlade da se do četvrtka očekuje dolazak najmanje između 20.000 i 30.000 migranata.

Podsećamo, slovenački premijer Miro Cerar je odbacio u subotu kritike da najavljenim postavljanjem žice na granicu sa Hrvatskom popušta nacionalističkim političkim zahtevima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: