Hrvatska policija na granici napala foto-reportere

Hrvatska policija napala je, u međugraničnom prostoru, kod prelaza Berkasovo, novinare Al Džazire, Rojtersa i AP-a.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.10.2015.

14:29

Default images
Foto: Beta/AP

Hrvatska policija oduzela je opremu foto-reporteru AFP-a Andreju Isakoviću.

"Krenuli su na mene, vikao sam da sam foto-reporter agencije Frans pres i da sam se jutros legitimisao kod njihovih kolega", priča Isaković za N1.

On kaže da su policajci bili "prilično bezobrazni", i da su "čak i psovali".

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je obišao migrante na prelazu Berkasovo, ocenio je takvo ponašanje hrvatskih policajaca apsolutno neprihvatljivim.

"Dobili smo informaciju da je i prema migrantima jutros rano bila primenjena sila i to je nešto što se ne može tolerisati, jer naša država nije primenila nikakvo nasilje prema migrantima i očekujemo da se i drugi ponašaju na isti način", poručio je Vulin.

Kako je Tanjugu objasnio jedan od napadnutih, snimatelj Al Džazire Boško Branković, oni su zadobili udarce od strane hrvatske policije, a oduzeli su im i opremu.

"Bio sam na desetak metara od ograde gde stoji hvraska policija koja ne dozvoljava dalji prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbunj iz koga su me izgurali na hrvatsku teritoriju i rekli da sam sad u Hrvatskoj i uhapsili me zbog nelegalnog prelaska granice", objasnio je Branković.

Kako je dodao, nije pokušao da se raspravlja sa njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio.

Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.

Rekao je da je snimatelj Rojtersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da je uspeo da se skloni, pa ga nisu priveli.

Televizija N1 je ranije danas prenela da je hrvatska policija na granici sa Srbijom oduzela opremu jednom britanskom frilenseru i fotoreporteru AFP Andreju Isakoviću.
Foto: Privatna arhiva
"Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao ka meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su uradili i kolegi iz Engleske", objašnjava on.

Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je usledio.

NUNS: Neprimereno ponašanje hrvatskog policajca

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je danas zbog, kako se navodi, neprimerenog ponašanja hrvatske policije prema foto-reporteru AFP Andreju Isakoviću i jednog britanskom fotografu i zatražilo od nadležnih organa Hrvatske da vrate oduzetu opremu.

NUNS je u saopštenju zatražio i da se povede istraga i kazni policajac koji je nasrnuo na Isakovića i kolegu iz Velike Britanije."NUNS poziva Hrvatsku da omogući normalne uslove za rad svim novinarima koji izveštavaju sa ovog područja", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: