Novi borbeni avion F-35 ruski rulet za pilote

Rezultati testiranja novog američkog borbenog aviona F-35 pokazali su da postoji potencijalna, po život opasna, zamka za pilote, javlja "Difens njuz".

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

19:43

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Kako se navodi, prilikom katapultiranja, sedište može da polomi vrat pilotu koji pokušava da spase život, prenosi Raša tudej.

Prilikom testiranja katapultiranja tokom avgusta lutkama koje su korišćene za testove vratovi su bili polomljeni.

Američko ratno vazduhoplovstvo već je zabranilo pilotima lakšim od 61 kilograma da koriste ove avione dok se problem katapultiranja ne reši.

“Suština je da se mora postići da sedište dozvoljava i pilotima čija je težina manja od 61 kilograma da se bezbedno katapultiraju iz aviona“, rekao je general-major Džefri Harigen za „Difens njuz“.

On je dodao da je problem posebno izražen pri manjim brzinama, što je i prouzrokovalo zabranu koja je sada na snazi.

Ne postoji mnogo američkih vojnih pilota težine 60 kilograma, ali čak i krupniji piloti bi mogli da se suoče sa sličnim problemima, npr. dislokacijom pršljenova, prilikom katapultiranja.

Shodno tome, trenutno, hitna evakuacija iz aviona F-35 može postati rizična igra za pilote, svojevrstan ruski rulet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: