"'Trans prajd' i 'Parada ponosa' izvesni"

Održavanje "Ponosa trans osoba" i "Prajda" u nedelju je izvesno, poručuju organizatori oba skupa. Međutim, policija još nije objavila bezbednosnu procenu.

Izvor: B92

Petak, 18.09.2015.

17:23

Default images
Foto: Beta

Iako su mesto i vreme okupljanja saopšteni, još se ne zna gde će biti raspoređena policija ni koliko će je biti na tom događaju.

Za pravo da joj u ličnoj karti pišu ime, prezime i matični broj u skladu sa onim što jeste, bori se Helena Vuković. Prvi put javno i organizovano trans-zajednica će tražiti izmene Zakona o matičnim knjigama i suzbijanje diskriminacije. Okupljanje u Pionirskom parku ne dovode u pitanje

“Prema svim informacijama koje imamo od policije, velika je verovatnoća da će parada biti održana. Do zadnjeg dana nećemo znati, prosto to su bezbednosne procene, ali za sada je izvesno da će se održati”, ističe Vesna Zorić iz organizacionog odbora “Ponos trans osoba”.

Predrag Azdejković navodi da se u Pionirskom parku neće rešavati problemi trans-zajednice.

“Oni se ne rešavaju u Pionirskom parku, već u državnim institucijama. I nama je bilo jako važno da obiđemo insitucije koje su nama bitne”, kaže Azdejković.

A u blizini Tans prajda istog dana održavaće se i Parada ponosa. Organizatori se međusobno podržavaju, ali odvojeno nastupaju.

“Nama dolaze gosti u kuću, a kad su vam gosti u kući malo je nekulturno šetati po komšiluku”, navodi Helena Vuković.

Ni LGBT zajednica ne sumnja da će u nedelju šetati centrom grada.

“Generalni zaključak do danas, do petka u 12, je da je sve prilično dobro. Atmosfera je drastično bolja i relaksiranija i ja se nadam da će to biti slučaj i u nedelju tokom šetnje. Još jedno pitanje je uvek bilo da ima pretnji. Policija se time bavi ukoliko se pojavi neka pojedinačna, ali nekih većih kao što je bilo prethodnih godina nema”, kaže Goran Miletić iz organizacionog odobora “Prade ponosa”.

"Trans prajd" će početi u 11 u PIonirskom parku. Šetnja Prajda, od Vlade u Nemanjinoj preko Kneza Miloša, Kralja Milana i Terazije, do Trga Nikole Pašića, sat kasnije.

Dva dana uoči skupa policija i dalje u javnost ne iznosi bezbednosne procene, niti najavljuje koliko policajaca će biti na ulicama i kako će biti raspoređeni u centru Beograda za dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: