Budimpešta: Izbeglice van trga po nalogu policije

Mađarska policija je rekla izbeglicama da isprazne trg ispred železničke stanice u Budimpešti i da se premeste u podzemni prolaz ili tranzitnu zonu.

Izvor: B92

Četvrtak, 03.09.2015.

00:06

Default images

Kako javlja TV kanal M1, oni su to i poslušali i više ne uzvikuju parole kao ranije, prenosi agencija MTI.

Novinar B92 sa mesta zbivanja je ranije javio da bi mađarska policija, prema nezvaničnim informacijama, sve bez sirijskog pasoša mogla da na silu sprovede iz Budimpešte.

Jutros je između 100 i 150 izbeglica protestovalo ispred stanice, dok je mađarska policija sprečila oko 2.000 migranata da se ukrcaju na vozove koji saobraćaju prema Austriji i Nemačkoj, izveštava reporter AFP sa lica mesta.

U međuvremenu, u Budimpešti je održan skup podrške izbeglicama, a protiv planiranih izmena mađarske vlade kada je reč o politici prema izbeglicama, javila je MTI.

Istovremeno, u blizini stanice u mestu Roske, radikalni nacionalistički Jobik održao je, takođe, demonstracije, na kojima je zatraženo da južne granice Mađarske budu "hermetički" zatvorene kako bi se sprečio priliv ilegalnih ulazaka u zemlju, što bi moglo dovesti do humanitarne katastrofe, navodi MTI.

Lider Jobika Gabor Vona rekao je da će njegova stranka obezbediti dvotrećinsku većinu u parlamentu potrebnu da njihov predlog bude izglasan kao zakon.

Većinu imigranata čine Sirijci koji žele da otputuju u Austriju ili Nemačku bez odgovarajućih dokumenata.

Mađarska, nemačka i austrijska policija formirale su zajedničke patrole koje kontorolišu vozove koji saobraćaju od Budimpešte preko Beča do Minhena, dok pripadnici mađarske i slovačke policije nadgledaju vozove koji idu za Bratislavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: