Procurili podaci o pogibiji ruskih vojnika u UKR?

Ugledni ruski veb portal "Poslovni život" je naizgled slučajno objavio tajne podatke o detaljima pogibije i ranjavanja ruskih vojnika u istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

12:03

Default images
Foto: Beta/AP

S druge strane, Rusija i dalje poriče da se njeni vojnici bore u ukrajinskom sukobu, preneo je hrvatski Telegram.

Portal, koji uglavnom pokriva teme vezane za tržište, finansije i slobodno vreme, objavio je tekst pod naslovom “Povećanje isplata vojsci u 2015. godini”, koji na prvi pogled ne deluje kontroverzno.

Foto: Beta/AP
Međutim, čini se kako se u članku pojavljuju detalji o broju smrti ruskih vojnika, kao i podaci o ranjenima.

Sadržaj je žurno uklonjen, ali pre toga je uspeo da ga prenese ukrajinski časopis Novi region, prenosi Independent.

Infromacije procurile uprkos zakonu o državnoj tajni

Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je u maju da sve vojne smrti moraju ostati državna tajna.

Ranije su samo smrti u vreme rata bile klasifikovane kao državna tajna. Tada je Putinov portparol demantova da je odluka povezana s konfliktom u Ukrajini, navodeći da su promene zakona samo deo “poboljšanja zakona o državnoj tajni”.
Foto: Tanjug
Međutim, informacije koje su procurile otkrivaju da porodice primaju 3 miliona rubalja (oko 37.700 evra) kao naknadu za smrt vojnika u vojnoj akciji, dok oni koji su ranjeni dobijaju 1 i po milion rubalja (oko 18.800 evra).

“Naknada od 1.800 rubalja zamišljena je za “borce” s ugovorom za svaki dan njihove prisutnosti u zoni sukoba”, nastavlja Forbs s prevodom ruskog teksta. Od 1. februara 2015. godine novčana je naknada, prema objavljenim podacima, isplaćena porodicama poginulih vojnika (njih više od 2.000) i vojnom osoblju s teškim povredama (njih 3.200).
Foto: Tanjug
Podaci idu u prilog tvrdnjama da Rusija učestvuje u ratu

Džejms Niksi, voditelj programa za Rusiju i Evroaziju u organizaciji Četam hausa koja se bavi međunarodnim odnosima kaže da je ovo curenje informacija samo još jedan “ekser u kovčegu” u dokazivanju ruskog angažmana u vojnim akcijama u Ukrajini.

“Ne mislim da je ovo išta novo. Postoje dokazi u obliku fotografija, satelita i ličnih svedočanstava koji pokazuju da je Rusija uključena u vojnim akcijama u Ukrajini”, kaže Niksi i dodaje da je nemoguće izbeći greške i curenja informacija u ovakvim slučajevima, kao i da ove informacije idu na ruku onima koji tvrde da Rusija nije samo zainteresovana za rat Ukrajini, nego da je jedna od strana u tom velikom međunarodnom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: