Kremlj: Istraga o obaranju aviona bez politizacije

Istraga o utvrđivanju odgovornosti pada malezijskog aviona u Ukrajini 2014. godine "ne treba da bude talac politizacije", saopštio je danas Kremlj.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

16:10

Default images
Foto: Gettyimages

To je saopšteno nakon što je Rusija u sredu uveče stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti o formiranju suda o tom pitanju.

"Jedino nepristrasna i objektivna istraga može da utvrditi odgovornost za pad aviona. Takva istraga ne sme da bude politizovana", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija je sinoć stavila veto na rezoluciju Saveta bezbednosti kojom je trebalo da bude uspostavljen međunarodni tribunal koji bi procesuirao odgovorne za prošlogodišnje obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom.

Kako su javile svetske agencije, glasanje je usledilo posle lobiranja ruskog predsednika Vladimira Putina koji je rekao da uspostavljanje suda nema nikakvog smisla u trenutku dok još traje istraga o slučaju.

Osnivanje tribunala tražili su Malezija, Holandija i Velika Britanija, koje su prosledile rezoluciju u UN.

Avion malezijske kompanije raspao se u vazduhu 17. jula 2014. godine u zoni pod kontrolom proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini.

Ukrajina i zapadne zemlje sumnjaju da su proruski pobunjenici oborili avion ruskom raketom zemlja-vazduh. Rusija demantuje da je umešana u nesreću upirući prstom na ukrajinsku vojsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: