Cena migrantima za put ka granici - 50€ policiji

Migranti koji preko Srbije beže u zemlje Evropske unije, nakratko se zadržavaju u severnom delu Vojvodine, najčešće u Subotici i selima u pograničnom pojasu.

Izvor: B92

Subota, 18.07.2015.

16:30

Default images

Mnogi od njih na tom putu budu povređeni, a u bolnici u Subotici nedeljno bude zbrinuto desetak migranata, među kojima ima i dece.

Fatima i njeno troje dece pobegli su iz Sirije. Iz rata u svojoj zemlji izašli su nepovređeni. Povrede su zadobili kada je na njih naleteo automobil, kod sela, u blizini Subotice.

Vozač je pobegao. Meštani su pozvali hitnu pomoć, koja ih je dovezla u subotičku bolnicu.

“Sve me boli, glava, zubi, noga. Ne mogu ništa da jedem, jer me boli vilica. Mom sinu je povređena glava, a ćerki je desna noga u gipsu", kaže Fatima.

Njen muž priča nam da ih je, nekoliko trenutaka pre nego što ih je udario auto, zaustavila policija.

“Tražili su da im svako od nas plati po 50 evra, kako bi nas pustili dalje prema granici. Nismo imali taj novac. Policajci su otišli, a mi nastavili put. Tada je na nas naleteo auto", navodi Muhamed.

Povređenim Sirijcima u subotičkoj bolnici, ali i migrantima na napuštenoj ciglani, svakodnevno pomaže njihov sunarodnik Alen Basil, predsednik srpsko-sirijskog društva u Novom Sadu. Donosi im garderobu, obuću, pelene, hranu, vodu.

“To je moj narod. Živeo sam u Siriji, ipak sam Sirijac. Moram da pomognem mom narodu, koji baš beži od rata”, priča Alen Basil.

Alen, osim što migrantima donosi pakete humanitarne pomoći, često pokriva i neplanirane, finansijske troškove. Najekstremniji slučaj dogodio se pre nedelju dana, kada je u saobraćajnoj nesreći poginuo jedan migrant, a potom sahranjen na subotičkom groblju.

“Bio je problem, ko će da plati tu njegovu sahranu, pa smo mi kao srpsko-sirijsko prijateljstvo prihvatili to da mi pomognemo i da mi platimo to što treba”, dodaje on.

Prema rečima Alena Basila, humanitarne organizacije u Srbiji koje bi trebalo da pomažu migrantima, na terenu često zataje i konkretna pomoć izostane.

Iste tvrdnje čuli smo i od meštana Kanjiže, u koju dnevno stigne od hiljadu do hiljadu i po migranata. Osim Doktora bez granica, u parku nikoga drugog nismo zatekli.

Ne postoje čak ni cisterne sa vodom.

Prostor, koji je ministar Aleksandar Vulin nedavno najavio da će biti uređen za migrante, u Kanjiži ne postoji. To je u telefonskom razgovoru potvrdio i predsednik Skupštine u Kanjiži, Robert Lacko.

On kaže da jedini prostor na koji mogu računati jeste onaj u policijskoj stanici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: