Jemen: U napadima i sukobima 21 žrtva

Najmanje 21 osoba poginula je u vazdušnim napadima i sukobima u drugom po veličini gradu Jemena, Adenu, javio je Frans pres.

Izvor: B92

Petak, 03.07.2015.

12:27

Default images
Foto: Beta/AP

Poginulo je 13 šitskih pobunjenika, husita, i osam provladinih boraca, navodi agencija, pozivajući se na vojne izvore.

Avioni su napali pozicije husita na severu tog lučkog grada, ubivši šest boraca, nakon što je u borbama ubijeno još sedam pobunjenika i osam vojnika lojalnih predsedniku Abdrabuu Mansuru Hadiju.

AFP navodi da su tokom protekle noći pobunjenici granatirali nekoliko stambenih četvrti i ubili najmanje pet osoba, među kojima jedno deta, a još 89 civila je ranjeno, saopštio je gradski sekretar za zdravlje Al-Kader Lasvar.

U susednoj provinciji Abjan ubijeno je u zasedi pet pobunjenika, navodi francuska agencija, dodajući da je osam pobunjenika poginulo u sličnom incidentu u trećem gradu po veličini, Taezu.

Avioni su bombardovali i nekoliko pozicija husita u njihovom uporištu, provinciji Sada, kao i rezidenciju husitskog funkcionera u Sani, saopštili su očevici.

Napadnuti su i u severnoj provinciji Hadža, koja se graniči sa Saudijskom Arabijom.

Husiti pripadaju šiitskoj sekti Zeida, koji žive uglavnom na severu Jemena i po nekim ocenama sačinjavaju oko trećinu od 24,4 miliona stanovnika.

Grupa je nazvana po njenom osnivaču Huseinu Al-Husiju kog je, kako je saopštavano, jemenska armija ubila septembra 2004. godine, posle čega je na njenom čelu njegov brat Abdel Malik al-Husi.

Od tada su organizovali nekoliko pobuna žaleći se na diskriminaciju i kako bi proširili autonomiju provincije Sada, u kojoj žive.

Husiti su od početka protesta proširili svoj uticaj na severu zemlje, a u avgustu 2014. počeli sa održavanjem masovnih demonstracija u nekoliko regiona.

Do sredine septembra prošle godine zauzeli su nekoliko četvrti Sane, uključujući i više državnih ustanova.

Sukobi vlasti i šitskih pobunjenika intenzivirani su avgusta 2014, a vojno krilo husita "Ansar Alah" zauzelo je glavni grad Sanu.

Vojna koalicija uz podršku Bahreina, Katara, Kuvajta i UAE i priključene Egipat, Jordan, Maroko i Sudan), predvođena Saudijskom Arabijom, pokrenula je vazdušne napade protiv pobunjenika u martu, pošto su husiti preuzeli kontrolu nad većim delom zemlje i nadire u Adenu, gde je Hadi našao utočište pre nego što je pobegao u Rijad.

Prema podacima UN, od marta je u toj zemlji Arabijskog poluostrva poginulo više od 2.600 ljudi, a više od 14.000 je ranjeno.

Procenjeno je da je za više od 80 odsto ili 21 milion stanovnika potrebna humanitarna pomoć.

Prema nekim izveštajima, sukobljene strane i koalicija koja podržava vladu saglasili su se o petodnevnom prekidu borbi, tokom telefonskih konsultacija generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, Hadija, šefa saudijske diplomatije Adela al-Džubeira i Banovog specijalnog izaslanika Ismaila Uld Šeika Ahmeda (Ould Čeikh Ahmed).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: